sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiEconomieHidroelectrica a avut în primul semestru un profit net de 1,687 miliarde...

Hidroelectrica a avut în primul semestru un profit net de 1,687 miliarde lei

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare faţă de rezultatul net din primul semestru din 2020, de 805,5 milioane lei, potrivit unui Raport al acționarului minoritar Fondul Proprietatea.

“Conform managementului companiei, în cursul primelor șase luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.206,0 milioane lei, în creștere cu 77,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 2.442,3 milioane Lei, în creștere cu 95,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 2.108,7 milioane Lei, în creștere cu 119,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 2.139,8 milioane Lei, în creștere cu 112,1% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 1.687,4 milioane ei, în creștere cu 109,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 10,48 TWh, în creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 10,11 TWh, în creștere cu 45,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 283,4 Lei/MWh, în creștere cu 41,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, precum și datorită volumelor crescute a producției de energie electrică, în primele șase luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 324,2 milioane Lei, în creștere de la 147,8 milioane Lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. La sfârșitul lunii iunie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,87 miliarde Lei.” – se afirmă în Raport.

Acţionarii au aprobat în luna mai distribuirea a 1,29 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 şi de 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat. Termenul de plată pentru Hidroelectrica către acţionari pentru dividendul anual este de 12 iulie 2021, în timp ce termenul de plată pentru dividendul special este de 30 septembrie 2021.

Potrivit Fondului Proprietatea, este probabil ca legea care interzice statului să vândă acțiuni în companii românești pentru doi ani să complice mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, care este cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte tranzacții în curs aferente unor companii în care statul este acționar.

”În august 2020 Parlamentul României a aprobat Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Legea a intrat în vigoare în data de 16 august 2020, interzicând vânzarea participaţiilor deţinute de statul român în companii naţionale, bănci sau alte companii în care statul este acţionar, indiferent de procentul de deţinere, pentru următorii doi ani. Transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a legii sunt suspendate pentru o perioadă de doi ani. Chiar dacă suspendarea nu se aplică privatizărilor finalizate, este de aşteptat ca aceste restricţii să afecteze piaţa din România.

Este probabil ca legea să complice mult-aşteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum şi alte tranzacţii în curs aferente unor companii în care statul este acţionar. În data de 5 octombrie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 166/2020 care stabileşte exceptări de la Legea 173/2020. În data de 3 februarie 2021 Guvernul a propus Parlamentului spre aprobare un nou proiect de lege care anulează cerinţele din Legea 173/2020 privind interdicţia statului de a vinde acţiuni în companiile româneşti, care a fost adoptat de Senat în data de 22 martie 2021. Proiectul de lege este în prezent încă în Parlament urmând alte procedurile legislative. Nu există o estimare de timp privind momentul în care această lege va deveni efectivă dar în perioada iulie-august  Parlamentul este în vacanţă parlamentară – astfel, până la data publicării acestui raport, nu ne aşteptăm la modificări”, arată raportul Fondului Proprietatea.

Capitalul social al Hidroelectrica S.A. este deținut de statul român prin Ministerul Energiei în proporție de 80,056% si de „Fondul Proprietatea” S.A. în proporție de 19,943%.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate