După data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, având în vedere că acestea din urmă prezintă un mare risc epidemiologic, a declarat premierul Ludovic Orban.
„Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri. Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise.
Premierul spune că sunt șanse ca restaurantele sau cafenelele în spaţii deschise să îşi poată relua activitatea pe 1-15 iunie.
„După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Că sezonul, hai să fim cinstiţi, începe cam în jurul datei de 15 iunie şi, în realitate, după 1 iulie merg oamenii foarte serios. E adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie specifice pentru a reduce riscul de răspândire”, a mai spus Orban.
După data de 15 mai, deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru motive întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasări pentru activităţile agricole.
„Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Adică va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor, care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Ştiu că ele sunt legate şi de restaurante, dar încă nu putem da drumul la restaurante acum”, a afirmat el.