luni, martie 17, 2025
AcasăAgenda ZileiExterneÎn așteptarea invaziei anunțate pentru miercuri, președintele Zelenski decretează 16 februarie ca...

În așteptarea invaziei anunțate pentru miercuri, președintele Zelenski decretează 16 februarie ca zi a unității naționale 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că 16 februarie, data la care, potrivit serviciilor secrete occidentale, Rusia va ataca Ucraina, va fi declarată Ziua Unității Naționale, adăugând că a fost semnat deja decretul prezidențial în acest sens.

”Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unității naționale Decretul a fost deja semnat. În această zi vom arbora steaguri naționale, vom purta cocarde albastre-galbene și vom arăta lumii unitatea noastră. Avem o mare aspirație europeană. Vrem libertate și suntem gata să votăm pentru asta. 14 mii de militari și civili care au murit în acest război ne privesc din cer. Și nu le vom trăda amintirea”, a anunțat președintele Zelenski, luni, pe pagina sa de Facebook.

La puțin timp după ce Zelenski a postat declarația pe Facebook, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că SUA sunt în proces de ”relocare temporară a activităților ambasadei noastre” de la Kiev la Lvov, din cauza creșterii alarmante a forțelor ruse  la frontiera Ucarinei.

Associated Press, citând informații obținute de serviciile secrete americane, a anunțat că Rusia se gândește la ziua de miercuri, 16 februarie, ca dată pentru declanșarea invadării Ucrainei.

Secretarul de presă al Pentagonului John Kirby le-a declarat luni jurnaliștilor că „încă nu credem că s-a luat o decizie finală”.

Întrebat despre declarația lui Zelenski și despre menționarea datei de 16 februarie, Kirby a spus: „Nu voi vorbi despre evaluări specifice ale serviciilor de informații. Am spus deja, de ceva vreme, că acțiunea militară ar putea avea loc în orice zi”, informează publicația The Hill.

Ministrul francez de externe: ”Există toate elementele pentru a fi declanșată o ofensivă puternică a Rusiei în Ucraina”

Tot luni seara, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat că sunt întrunite „toate elementele” pentru o ofensivă militară „puternică” a Rusiei în Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid”, a declarat el pentru canalul France 5.

„Asta ne sare în ochi”, a adăugat foarte direct ministrul francez, subliniind totuşi că nu are pentru moment indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

„A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu o indică în prezent”, a spus şeful diplomaţiei franceze.

„Este şi cald şi rece pentru a spune dacă există încă o soluţie diplomatică, asta e sigur”, a adăugat el, în timp ce preşedintele Putin se pregăteşte să-l primească marţi pe cancelarul german Olaf Scholz.

„Este o situaţie militară insuportabilă cu o escaladare militară care creşte”, a spus totuşi Jean-Yves Le Drian. „Urgenţa pentru toţi este de a opri escaladarea”, adaugă el.

Potrivit oficialului francez, „Vladimir Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, integritate, îl vrea la uşa din spate”.

„Dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenţie semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecinţe masive, sancţiuni masive”, a reiterat el, la unison cu alţi aliaţi occidentali.

Franţa nu i-a îndemnat deocamdată pe cei circa 1.000 de cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăseasă această ţară, spre deosebire de alţi aliaţi. Dar familiile personalului ambasadei, care doresc „să se întoarcă” în Franţa, pot să o facă, a precizat ministrul.

„La cel mai mic risc major vom lua decizii imediate”, a adăugat Jean-Yves Le Drian. Parisul îi sfătuieşte pentru moment pe francezi să nu se ducă în Ucraina.

SUA și-a închis luni ambasada de la Kiev

SUA și-au închis luni ambasada din Kiev și mută ”temporar” personalul redus oricum în orașul Lvov din vestul țării, potrivit CNN.

Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat Antony Blinken, care a citat ”accelerarea rapidă a masării de forțe militare ruse”.

”Am dispus aceste măsuri pentru siguranța angajaților noștri și le cerem tuturor cetățenilor americani să părăsească imediat țara”, a mai spus Blinken.

Decizia a fost luată în ziua în care cele mai recente informații americane arătau că Moscova continuă să construiască forțe în jurul Ucrainei în pregătirea pentru o posibilă acțiune militară în această săptămână.

SUA consideră că acțiunea militară a Rusiei va începe cu atacuri aeriene și cu rachete asupra infrastructurii militare-cheie, inclusiv aerodromuri, apărare aeriană și sisteme de avertizare timpurie.

Ambasadorul rus la UE: Rusia nu va invada Ucraina ”decât dacă este provocată”

Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat luni ziarului britanic The Guardian, potrivit AFP.

„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem”, a declarat Cijov, care reprezintă Rusia la Bruxelles din 2005.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”, a adăugat el, referindu-se la regiunea din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi luptă cu forţele ucrainene de opt ani.

Cijov a avertizat că o „provocare” ucraineană ar putea determina Kremlinul să acţioneze.

„Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi să le lovească cu toate forţele lor, provocând astfel o reacţie a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale”, a declarat ambasadorul rus la UE.

Cu peste 100.000 de soldaţi ruşi comasaţi la frontiera ucraineană, se intensifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa.

Rusia, care a anexat deja Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a negat constant orice intenţie agresivă. Dimpotrivă, Moscova se declară ameninţată de extinderea infrastructurii NATO în Europa de Est şi cere „garanţii de securitate”, în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică, garanții pe care SUA și NATO nu i le pot oferi.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate