luni, martie 17, 2025
AcasăAgenda ZileiMApN: Actualizarea legislației în domeniul apărării și securității naționale, în atenția comisiilor...

MApN: Actualizarea legislației în domeniul apărării și securității naționale, în atenția comisiilor reunite de apărare ale Parlamentului

Parlamentarii din Comisiile pentru apărare au avut luni o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Apărării Naţionale cu reprezentanţi ai instituţiei, ministrul Vasile Dîncu subliniind, cu această ocazie, importanţa organizării unor astfel de activităţi, atât din punctul de vedere al exercitării controlului democratic cu privire la activitatea instituţiei militare, cât mai ales din nevoia constantă de sprijin pe care MApN o are din partea puterii legislative pentru atingerea obiectivelor şi misiunilor constituţionale.

Au fost prezenţi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şefi şi reprezentanţi ai unor structuri centrale ale MApN.

„Mă bucur că aţi acceptat invitaţia pe care am făcut-o încă din luna decembrie, de la preluarea mandatului de ministru, de a ne vizita, pentru a vă informa în mod direct cu privire la starea reală a armatei noastre, felul în care ne pregătim şi antrenăm resursele umane, stadiul modernizării înzestrării şi proiectele de viitor. Avem nevoie să lucrăm împreună şi vă asigur că vă vom propune mult mai des astfel de întâlniri, inclusiv în teritoriu, pentru a vedea unităţile noastre militare şi a vă întâlni cu oamenii noştri angrenaţi în misiuni,” a declarat Vasile Dîncu, potrivit unui comunicat de presă al MApN..

Din punct de vedere al sprijinului parlamentar, ministrul apărării naţionale a subliniat nevoia de adoptare într-un timp cât mai scurt a unui pachet legislativ esenţial pentru o mai bună adaptare a organismului militar la contextul, standardele şi exigenţele actuale, astfel încât să poată fi implementate măsuri eficiente pentru creşterea rezilienţei naţionale şi întărirea capacităţii de luptă a structurilor militare.

„Este nevoie de flexibilitate acţională şi de adaptare a instrumentarului aflat la dispoziţia armatei pentru o poziţionare eficientă în faţa paletei de ameninţări care se manifestă în prezent în mediul de securitate prezent şi viitor. Vorbim, în special, despre Legea privind managementul integrat al situaţiilor de criză la nivel naţional, Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică, o serie de completări ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care trebuie adusă în actualitate, plus un proiect normativ care ţine de activitatea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale,” a declarat ministrul Dîncu.

Generalul Daniel Petrescu, împreună cu şefi şi reprezentanţi ai unor structuri centrale, a prezentat senatorilor şi deputaţilor prezenţi o informare cu privire la situaţia de securitate din regiune, măsurile inter-instituţionale pregătite la nivel naţional pentru gestionarea potenţialelor efecte rezultate din evoluţiile posibile ale situaţiei din Ucraina, precum şi priorităţile şi obiectivele Armatei României pentru anul 2022 şi perspectiva următoare.

Membrii comisiilor de apărare s-au informat şi cu privire la alte subiecte de interes din sfera securităţii şi apărării, aflate în competenţa Ministerului Apărării Naţionale.

„Discuţiile dintre MApN şi membrii Comisiilor de apărare din Parlament sunt absolut necesare pentru ca noi să putem adopta cadrul legislativ şi să alocăm resursele de care Armata are nevoie pentru a-şi îndeplini misiunile. Pentru următoarea perioadă, prioritatea noastră, în conformitate cu Strategia Naţională de Apărare, este să actualizăm legislaţia în domeniul securităţii naţionale,” a declarat preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, senator Nicoleta Pauliuc.

La rândul său, deputatul Pavel Popescu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor, a mulţumit pentru invitaţie şi a asigurat conducerea MApN de întregul sprijin al comisiei.

„Aşteptăm cu mare interes pachetul legislativ de care aveţi nevoie, pentru a putea declanşa procedurile parlamentare care să asigure o adoptare cât mai rapidă. Suntem cu toţii de acord că, mai ales în actuala situaţie de securitate, România are nevoie de un cadru legislativ care să îi permită adoptarea în mod oportun a măsurilor din domeniul securităţii şi apărării, în raport cu ameninţările potenţiale. Îi îndemn pe toţi membrii comisiei să dăm dovadă de solidaritate, indiferent de culoare politică, pentru sprijinul instituţiilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate,” a declarat deputatul Popescu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate