joi, septembrie 29, 2022
AcasăAdministrație publicăÎn programul Casa Verde situația nu e roz deloc

În programul Casa Verde situația nu e roz deloc

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” urma să fie aplicabil la nivel naţional, beneficiind de o alocare financiară de 107.396.471 euro, dar totul a luat o turnură nu tocmai roz.

Cea mai mare parte de finanțare, respectiv 93.150.000 euro, provenea de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi doar 14.246.471 euro de la bugetul de stat.

Cu toate acestea, aplicaţia informatică de înscriere în program, operaţională din data de 10.09.2019, ora 10, a fost suspendată după numai câteva ore de funcţionare, în jurul orei 16,30 a aceleiaşi zile, site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu motivând sincopa printr-o aşa zisă „analiză” asupra modului de funcţionare a algoritmului de înscriere a persoanelor fizice în program, acestea urmând să fie reluate „în cel mai scurt timp”.

Din aceste considerente, în această săptămână, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a adresat o întrebare premierului Vasilica-Viorica Dăncilă, solicitând să i se prezinte motivele reale ale suspendării accesului în aplicaţia informatică de înscriere în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” după doar câteva ore de la lansarea acesteia, numele entităţii comerciale care a dezvoltat aplicaţia precum şi bugetul alocat de Ministerul Mediului pentru derularea procedurii de achiziţie publică a acesteia.
Parlamentarul bihorean a luat act şi de informaţiile diseminate în spaţiul public de reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu, conform cărora, în condiţiile în care nici jumătate din cei circa 33.000 de beneficiari eligibili nu au reuşit să se înscrie în program, fondurile de peste 53 milioane lei alocate Regiunii de Sud-Vest Oltenia au fost accesate şi epuizate, de către un singur aplicant, în primele ore de la lansare.
În acest context, deputatul liberal a mai solicitat prim-ministrului să precizeze în scris care au fost măsurile dispuse pentru verificarea veritabilei „performanţe” informatice şi să nominalizeze instituţiile competente care au fost sesizate în acest sens.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate