În ultimele zile, numărul românilor care au murit pentru că nu s-au găsit paturi libere la ATI, a crescut. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu s-a depăşit capacitatea secţiilor ATI şi că aceasta va fi crescută.
„După cum ştiţi, noi avem evaluarea pe care o facem în fiecare zi şi, mă repet, evaluarea pe care Inspecţia de Stat din fiecare DSP o face în fiecare zi, tocmai pentru a şti la nivelul fiecărui judeţ câte paturi sunt de ATI, câte paturi sunt dedicate COVID, câte paturi sunt ocupate, câte paturi sunt libere, din cele ocupate câţi pacienţi sunt pe ventilaţie mecanică invazivă, câţi sunt pe ventilaţie neinvazivă sau câţi sunt pe un suport de oxigen, care pot fi trecuţi pe o terapie intermediară”, a declarat Tătaru.
Potrivit lui, în acest moment ministerul are această evaluare.
„Nu s-a depăşit numărul de paturi, noi creştem de la o zi la alta acest număr de paturi, readaptăm, am solicitat şi medicilor curanţi să reanalizeze fiecare pacient în parte şi să creeze acele secţii de terapie intermediară în care aceşti pacienţi, care au ieşit de pe ventilaţie invazivă sau neinvazivă, să poată fi cazaţi şi trataţi medical, în vecinătatea secţiilor de ATI, urmând ca, în funcţie de evoluţie, să revină în ATI sau să meargă pe secţiile respective”, a declarat Nelu Tătaru.
Tătaru: Avem paturi libere la ATI
Acesta este de părere că internările în terapie intensivă cresc de la o zi la alta şi reprezintă cumulul cazurilor din ultimele două săptămâni, care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil şi de aceea se fac evaluări la nivel local pentru a asigura actul medical în terapie intensivă.
„Noi trebuie să vedem în spatele fiecărui deces şi o muncă titanică a unui personal medical din terapie intensivă. Dacă pentru cei cu cazuri uşoare şi medii asistentul, infirmiera sunt baza, medicul, care intră periodic, aici trebuie să ştiţi că fiecare pacient de terapie intensivă are în jurul lui trei-patru persoane care permanent modifică o poziţie, modifică nişte parametri, adaptează un tratament. Este o luptă crâncenă cu boala în spatele fiecărui deces. Haideţi să vedem şi efortul mare al unui personal medical”, a explicat ministrul Sănătăţii.
În legătură cu lipsa de personal medical din spitalele suport COVID-19, Nelu Tătaru a spus că se pot face detaşări acolo unde este nevoie.