duminică, mai 22, 2022
AcasăAgenda ZileiÎncepe debaronizarea României. Primul pas deja s-a făcut

Începe debaronizarea României. Primul pas deja s-a făcut

Prin adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin începe debaronizarea României, este de părere preşedintele PMP, Eugen Tomac. 

„Peste un milion de români au semnat pentru susţinerea iniţiativei legislative a PMP privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Doi ani mai târziu, am condiţionat votul de învestitură pentru Guvernul Orban de promovarea acestui proiect. Astăzi, odată cu angajarea răspunderii Executivului, iniţiativa PMP privind alegerea primarilor se transpune în realitate. Salut faptul că premierul Orban şi-a respectat cuvântul dat, că înţelege să întărească democraţia românească şi legitimitatea aleşilor locali. După revenirea la două tururi, nu vom mai avea primari aleşi cu mai puţin de 10% din cei înscrişi pe liste. Va creşte gradul de transparenţă în ceea ce priveşte alianţele politice şi vom avea mai puţine blocaje între primari şi consiliile locale. În acelaşi timp, noua lege reprezintă începutul procesului de debaronizare a României”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Potrivit lui, ideea PSD şi UDMR de a depune moţiune de cenzură pentru a invalida această lege este un afront adus democraţiei.

„Categoric, PMP se va opune moţiunii de cenzură, pentru că nu ne putem asuma riscul unui haos politic generalizat care să ne împingă spre o prăpastie economică”, a adăugat Tomac. Guvernul şi-a angajat în şedinţa comună a Parlamentului, reunit în sesiune extraordinară, răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate