duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiÎncepe perioada de instabilitate politică în Romania

Începe perioada de instabilitate politică în Romania

Moţiunea de cenzură de astăzi va fi momentul de început a unei perioade de instabilitate politică, a avertizat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

„Alături de PNL şi PMP, USR, dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis. Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului. Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic”, spune Băsescu.

În realitate, marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD – ului.

„Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier. Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohannis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală. Orban trebuie să stea la rind pentru că înaintea lui ar fi Predoiu… Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară, ceea ce pare dificil. Ponta îşi va face jocul cu PSD -ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR.
Scenarii sunt multe”, a mai spus fostul președinte.

Potrivit lui, concluzia după moțiunea de cenzură de astăzi este:

– Guvernul cade;
– Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii;
– Ludovic Orban nu va fi desemnat premier;
– Primul guvern nu trece de votul Parlamentului;
– Al doilea guvern nu va fi niciodata supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa;
– Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate;
– Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale.

„Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor.
Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”, a mai declarat Traian Băsescu.

Noua instabilitate politică din România începe cu moțiunea de cenzură 

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată joi în Parlament.

Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform liderului liberalilor, Ludovic Orban.

„Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, faceţi un bine României şi românilor şi votaţi demiterea celui mai nociv guvern pe care l-a avut ţara în ultimii 30 de ani. Demiteţi Guvernul PSD prin votul dumneavoastră şi salvaţi, astfel, ceea ce se mai poate salva din economia României, din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, din instituţiile statului român. Orice zi cu Guvernul Dăncilă la putere înseamnă oportunităţi ratate pentru România, subdezvoltare şi adâncirea problemelor macroeconomice. Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii. (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată. Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România. Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare. Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

Potrivit Opoziției, soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.

„Vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se afirmă în moţiunea de cenzură.

În document se arată că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au:

  • PNL – 95 de membri,
  • USR – 40 de membri, 
  • UDMR – 30 de membri,
  • PMP – 12 membri,
  • PRO Europa – 41 de membri.
  • 19 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România,
  • O parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 202 membri, cărora li se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin şase, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate