sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiInfractorul Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la 4 ani și 8...

Infractorul Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la 4 ani și 8 luni de închisoare, și-a anunțat candidatura pentru Parlamentul Republicii Moldova

Fostul deputat al PSD, fugit în Republica Moldova, Cristian Rizea a anunțat vineri că va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova pe listele Partidului Acasă Construim Europa (PACE). Formațiunea este condusă de Gheorghe Cavcaliuc, general în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova – informează G4Media.

Infractorul, obișnuit cu încălcarea legii, a declarat, desigur, că respectă legea și că merge mai departe alături de cetățenii Republicii Moldova.

„Respect legea și mergem mai departe alături de cetățenii Republicii Moldova. Voi reuși într-o lună să adun toate semnăturile. Alături de mine sunt oamenii simpli care au suferit abuzuri din cauza acestui sistem mafiot controlat de Dodon și Plahotniuc. Calea Moldovei este drumul european. Dacă ajung în Parlament voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS și Maia Sandu”, a povestit, vineri, penalul Rizea, cu ocazia depunerii actelor necesare înregistrării candidaturii sale la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova.

Infractorul fugit din România a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări

Potrivit unui comunicat al autorităților de la Chișinău, Cristian Rizea a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei. Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru ”declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe””.

Deși a fost reținut de procurori, infractorul a fost eliberat din arest pe 2 mai 2021, pe motiv că a expirat termenul maxim până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova în vederea extrădării.

Rizea și-a pierdut cetățenia moldovenească pe 2 noiembrie 2020, după ce președintele Igor Dodon a semnat decretul prezidențial în acest sens. Pe 4 noiembrie 2020, Ministerul Justiției din România a trimis Republicii Moldova o nouă cerere de extrădare pe numele lui condamnatului, după cea din 3 mai 2019, dar până astăzi ea nu a fost rezolvată.

Prima cerere de extrădată a fost respinsă de guvernul de la Chișinău pe motiv că infractorul, cu numele schimbat în Mihai Cristian Luigi, este și cetățean moldovean.

Cu toate acestea deși lui Rizea i-a fost retrasă între timp cetățenia, nici a doua cerere nu a fost încă rezolvată.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate