joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiÎnlocuirea programului Prima Casă arată că Guvernul vrea să îi fenteze pe...

Înlocuirea programului Prima Casă arată că Guvernul vrea să îi fenteze pe tineri cu 2 miliarde de lei

Înlocuirea programului Prima Casă cu programul social „O familie, o casă” arată că Guvernul vrea să îi fenteze pe tineri cu 2 miliarde de lei, acuză deputatul PMP de Bucureşti Sebastian Moise. 

„Nu a existat niciun fel de consultare publică privind această schimbare importantă, nefiind întrebaţi reprezentanţii constructorilor sau potenţialii beneficiari. Mai mult, nu s-a prezentat absolut niciun fel de studiu de impact în acest sens. În plus, ca întotdeauna, decizia se ia şi se pune în aplicare rapid, fără a exista vreun fel de predictibilitate. Practic, toţi cei care s-au apucat să construiască gândindu-se că există o legislaţie în vigoare sunt prinşi pe picior greşit de către Guvern care le dă o lovitură în moalele capului”, a afirmat Sebastian Moise.
Noul program „O casă, o familie” reduce semnificativ plaja posibililor beneficiari. În forma sa actuală, este profund discriminatoriu, la limită, chiar neconstituţional. Nicăieri în lumea reală, Teodorovici nu ar putea să explice convingător de ce o familie care are venituri de 7.000 de lei se poate înscrie în program, iar alta, cu venituri de 7.200 de lei, e prea bogată pentru o astfel de măsură catalogată drept socială.
„Schimbarea ţintei programului „Prima Casă” vizează, de fapt, reducerea la maximum a garanţiilor din partea statului când vine vorba de vânzarea de apartamente sau locuinţe. Practic, dezastrul fiscal – bugetar în care Guvernul PSD a băgat România face ca ei să nu mai aibă bani pentru Fondul de Garantare. Nu ar fi de mirare ca, odată cu eşecul evident al proiectului „O casă, o familie”, Executivul să anunţe că ţinta a fost atinsă şi nu trebuie să mai existe niciun fel de alocări bugetare pentru cofinanţare. Economia bugetară va fi de aproximativ 2 miliarde de lei anual”, a declarat Moise.
Reprezentantul PMP a atenţionat şi asupra faptului că noile credite care ar urma să fie garantate de stat prezintă riscuri. O persoană care are un venit de 4.500 de lei şi cumpără un apartament de 70.000 de euro ajunge în situaţia în care nivelul de îndatorare depăşeşte 45%.
Dacă salariul este mai mic, nivelul de îndatorare creşte considerabil.„Prima Casă”, program lansat de Guvernul Emil Boc în 2009, a avut trei ţinte:
  • ajutor financiar pentru tinerii care doresc să-şi achiziţioneze o casă,
  • sprijinirea sectorului construcţiilor în contextul prăbuşirii sale în timpul crizei economice globale
  • un sprijin pentru bănci. 

Succesul său a fost incontestabil în atingerea tuturor celor trei obiective. Prin închiderea programului de către Guvernul Dăncilă, se pune capăt unei practici de succes pentru toţi cei implicaţi: beneficiari, bănci, constructori.

„Fac un apel la Guvern, dar şi la parlamentarii Puterii, să reconsidere înlocuirea programului „Prima Casă” cu „O casă, o familie”. E o greşeală strategică majoră care va lovi în economie şi le va răpi multor tineri şansa de a avea propria locuinţă”, a concluzionat Sebastian Moise.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate