sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiINS: Salariul mediu brut a scăzut în august cu 1,4%

INS: Salariul mediu brut a scăzut în august cu 1,4%

Salariul mediu brut în România a ajuns, la nivelul lunii august, la valoarea de 4.449 lei, cu 1,4% mai mic decât în iulie, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. 

De asemenea, salariul mediu net a fost de 2.669 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,4%), conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. 

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic în august decât în luna iulie, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

În schimb, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale). 

Cea mai semnificativă scădere ale salariului mediu net au fost de 17,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior.

Scăderi între 5% şi 8% s-au înregistrat și în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a., producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Diminuari salariale între 3,5% şi 5% au avut loc în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei. 

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 5,2% în telecomunicaţii, respectiv cu 4,9% în activităţi de editare, între 2% şi 3,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tranzacţii imobiliare, transporturi pe apă, transporturi aeriene. 

Salariul mediu brut a crescut față de anul trecut

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). Câştigul salarial mediu net din administraţia publică a crescut cu 1 leu comparativ cu luna precedentă. 

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate