joi, decembrie 9, 2021
AcasăAgenda ZileiEconomieINS: Salariul mediu net a fost de 3.517 lei în septembrie, cu...

INS: Salariul mediu net a fost de 3.517 lei în septembrie, cu 30 lei mai mare față de luna precedentă

Salariul mediu brut a fost 5.732 lei în luna septembrie 2021, cu 44 lei mai mare decât în luna august 2021, iar salariul mediu net s-a situat la 3.517 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 30 lei, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari salarii se înregistrează în IT, iar cele mai mici în HoReca.

În luna septembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.732 lei, cu 44 lei (+0,8%) mai mare decât în luna august 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.517 lei, în creștere faţă de luna precedentă, cu 30 lei (+0,9%). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

  • Indicele câştigului salarial real a fost 99,6% pentru luna septembrie 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna septembrie 2021 față de luna precedentă.
  • Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,0%, la același nivel cu cel înregistrat în luna august 2021.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8578 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1929 lei).

Septembrie 2021 comparativ cu August 2021

În luna septembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)

Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:

  • +14,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv 12,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 3,5% și 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activităţi industriale, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută;
  • între 2,0% și 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobilă, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție, încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi salariale lunare:

  • -7,9% în alte activităţi extractive, respectiv cu 7,2% ȋn intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 3,0% și 5,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, transporturi pe apă;
  • între 1,0% și 2,0% în hoteluri şi restaurante, silvicultură şi exploatare forestieră, extracţia cărbunelui superior şi inferior, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi aeriene.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+7,6%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,5% fiecare ȋn parte).

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate