joi, iunie 1, 2023
AcasăAdministrație publicăIohannis pune presiune pe Dăncilă: Vrea rezolvată problema alegerilor

Iohannis pune presiune pe Dăncilă: Vrea rezolvată problema alegerilor

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să rezolve problema alegerilor astfel încât să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare. 

Proiectul trebuie să propună măsurile administrative adecvate pentru alegeri, începând cu cele prezidenţiale. În cazul în care situaţia o va impune, va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. 

„În urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente. În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate, începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an”, a declarat Iohannis.

El a solicitat partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate.

„Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a spus şeful statului. 

Problema alegerilor: 26 mai 

Preşedintele a amintit că imediat după 26 mai a anunţat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi a mulţumit românilor din ţară şi din străinătate care au transmis propunerile lor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de vot. 

Atunci, Iohannis a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă şi preşedinţilor Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Marcel Ciolacu, cu propunerile elaborate de grupul de lucru. 

Aceste măsuri vizează:

  • debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare, modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor; mărirea numărului de secţii de votare din străinătate;
  • introducerea votului anticipat pentru alegerea preşedintelui României;
  • extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă, care există deja pentru parlamentare, la alegerea preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri.

„Atenţionez autorităţile statului român că au obligaţia şi responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, pentru a se asigura că toţi cetăţenii români, din ţară sau din străinatate, îşi vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot”, a mai spus Iohannis.  

Potrivit lui, umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. 

„Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-şi exercita dreptul constituţional la vot. Foarte mulţi dintre aceştia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situaţie des întâlnită cu precădere în secţiile de votare din străinătate. Dreptul de vot garantat de Constituţia României este unul fundamental, câştigat prin multe sacrificii de români în decembrie ’89 şi avem obligaţia să asigurăm toate condiţiile ca acest drept să poată fi exercitat de toţi cetăţenii români”, a mai arătat Iohannis. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate