sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiIon Iliescu, dezamăgit că românii nu au uitat morții de la Revoluția...

Ion Iliescu, dezamăgit că românii nu au uitat morții de la Revoluția din 1989

Fostul președinte al României Ion Iliescu este dezamăgit că românii nu au uitat morții de la Revoluția din 1989, afirmând, în legătură cu incidentul prin care a trecut Gelu Voican Voiculescu ieri, că la comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 reconcilierea nu este posibilă nici după trei decenii.

„Este de condamnat climatul de confruntare şi de violenţă pe care l-au cultivat şi îl cultivă o serie de organizaţii de revoluţionari sau de organizaţii neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluţie, şi să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluţiei a fost ‘Fără violenţă!’ Libertatea a fost cucerită cu un preţ greu şi nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleaşi opinii cu aceia care-şi impun, prin forţă, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piaţa Universităţii, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credinţă au obligaţia morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violenţa”, a scris Ion Iliescu pe blog.

Mai mult, Iliescu nu a fost de acord nici cu concertul care ar trebui să aibă loc astăzi pentru a comemora 30 de ani de la Revoluție.

„A doua precizare priveşte concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române, acum anulat, concert care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 22 decembrie 2019. În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Naţional această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, şi s-a decis organizarea lui. Într-o ţară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, şi cu atât mai puţin anulat. La Timişoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, şi pe care timişorenii l-au apreciat, semn de civilizaţie, de toleranţă şi, mai ales, de respect faţă de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm”, a susţinut Iliescu.

Potrivit lui, decizia de anulare a concertului a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorităţii.

„Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate, confiscarea lui şi folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluţiei, Revoluţie care rămâne un act de demnitate al naţiunii române”, a adăugat Ion Iliescu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate