Câteva mii de demonstranți l-au huiduit miercuri pe premierul Benjamin Netanyahu la Ierusalim, acuzându-l de excese antidemocratice și de continuarea războiului împotriva Hamas fără a ține cont de cei 58 de ostatici încă ținuți captivi în Gaza, relatează AFP.
Manifestația, cea mai mare din oraș din ultimele luni, este organizată de grupuri de oponenți ai politicilor lui Netanyahu, care protestează împotriva deciziei sale anunțate de a-l demite pe șeful serviciului de securitate Shin Bet.
În timp ce atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au fost reluate după anunțul demiterii lui Ronen Bar, grupuri de familii și rude ale ostaticilor s-au alăturat demonstrației din fața Knessetului (parlamentul).
Protestatarii au mers apoi la reședința privată a prim-ministrului, în centrul orașului.
“Dacă va continua așa, nu vom mai avea o țară democratică, ci o dictatură”, a declarat pentru AFP Roni Sharon, un student de 18 ani din Rehovot, lângă Tel Aviv.
“Sperăm că tot poporul israelian se va alătura mișcării și va continua până când democrația va fi restabilită și ostaticii vor fi eliberați”, a afirmat Zeev Berar, 68 de ani, un locuitor din Tel Aviv.
“Tu ești liderul, este vina ta” și “Ai sânge pe mâini” sunt două sloganuri scandate de protestatari la adresa lui Netanyahu.
Unii au purtat bannere cu sloganul “Suntem cu toții ostatici”, în timp ce alții au cerut Statelor Unite, aliatul istoric al statului evreu, să “salveze Israelul de Netanyahu”.
Potrivit rudelor ostaticilor, prin faptul că a dat verde operațiunii nocturne din Fâșia Gaza, premierul a “sacrificat” prizonierii care ar fi putut fi și ei victime ale bombardamentelor.
Dintre cele 251 de persoane răpite în atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a declanșat războiul, 58 de ostatici rămân încă deținuți în Gaza, 34 fiind declarați morți de armata israeliană.
Demonstranții îl acuză și pe Benjamin Netanyahu că a profitat de războiul împotriva Hamas pentru a-i reduce la tăcere pe criticii interni și a concentra puterea în mâinile executivului. Un proiect de reformă judiciară, menit să reducă prerogativele Curții Supreme, a provocat o mobilizare uriașă la începutul anului 2023 care a divizat țara.
“Ultimii doi ani au fost un coșmar, timpul pentru salvarea țării și democrației se scurge”, a declarat Yael Baron, o locuitoare din Modiin, în vârstă de 55 de ani.
Premierul a anunțat duminică faptul că îl va demite pe șeful Shin Bet, Ronen Bar, spunând că nu mai are “încredere” în el după ce serviciile sale nu au reușit să prevină atacul sângeros din 7 octombrie 2023.
Guvernul său a început, de asemenea, o procedură de punere sub acuzare împotriva procurorului general al țării, care și-a exprimat rezervele cu privire la politica sa.