vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiJoi, 13: Fostul primar Marian Vanghelie, săltat din nou de DNA pentru...

Joi, 13: Fostul primar Marian Vanghelie, săltat din nou de DNA pentru prejudicierea cu 256 milioane lei a Consiliului Local Sector 5

Marian-Daniel Vanghelie este acuzat, din nou, de procurorii DNA, de comiterea mai multor infracțiuni printre care trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat, într-un dosar în care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de 22 de suspecți acuzați că, în perioada 2018-2020, ar fi prejudiciat bugetul Sectorului 5 cu 256 de milioane de lei, prin achiziții la prețuri supraevaluate, de la firme de casă, făcute de o societate a Consiliului Local, S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

Printre achiziții se numără patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante.

Ulterior, produsele achiziționate astfel de firma Consiliului Local ar fi fost revândute, tot la prețuri supraevaluate, către alte entități ale Consiliului Local sau Primăriei Sector 5, controlate de grupul infracțional.

Capul grupării de infractori ar fi fost Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 și consilier local în acelai sector, la data operațiunilor infracționale.

Dealtfel, susțin procurorii, Vanghelie este recidivist în privința acestui tip de afacere. În perioada 2016-2019, Vanghelie ar fi cerut și primit peste 80 milioane de lei de la un om de afaceri pentru a-l convinge pe directorul general al Economat Sector 5, Petre Marian Leonard, complicele său, să cumpere produse supraevaluate de la firma omului de afaceri și să-i achite cu celeritate facturile de vânzare.

Componența grupului infracțional organizat de Vanghelie

Astfel, potrivit comunicatului DNA, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți care, la data faptelor, aveau calitățile ce urmează a fi menționate:

VANGHELIE MARIAN-DANIEL, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale),

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,

PETRE MARIAN-LEONARD, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (57 acte materiale),

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– participație improprie în formă continuată (17 acte materiale) la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,

– două infracțiuni de luare de mită,

– complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

– cinci infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată,

Persoană fizică, rudă a primului menționat, administrator de societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

ȚIGĂNUȘ MARIAN, viceprimar Sector 5 București, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (16 acte materiale)

LUPAȘCU MARIAN, director general la S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (22 acte materiale),

ZIDĂRESCU LOREDANA IONELA, șefă Direcției Investiții și Achiziții Publice la societatea anterior menționată, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

ANTONESCU VINCENȚIU-DANIEL, director general al Administrației Domeniului Public sector 5, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (6 acte materiale),

LĂZĂRESCU PAUL-ALEXANDRU, director general al Administrației Piețelor sector 5, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (6 acte materiale),

SĂLĂVĂSTRU VALERIAN, director executiv al Direcției de Impozite și Taxe Locale sector 5, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (11 acte materiale),

STOICA MARIANA, director al Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (17 acte materiale),

DISĂGILĂ NICOLETA-ISABELA, șefa Direcției Generale Economice din cadrul Primăriei Sector 5, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie în formă continuată (16 acte materiale) la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,

RĂMULESCU FLORICICA-CARMEN, director Achiziții în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Alte 10 persoane fizice sunt urmărite penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat și/sau complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Faptele de care sunt acuzați inclupații din grupul Vanghelie

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă de existență a infracțiunilor precizate, fiind conturată următoarea stare de fapt:

”La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5).

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 – 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, suspect în prezenta cauză.

Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu – S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei).

Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.” – se afirmă în comunicatul DNA

Joi după amiază, Marian Vanghelie a fost ridicat de acasă de ofițerii anticorupție și dus la audieri la DNA, după ce în prealabil s-au făcut percheziții în locuința sa. În momentul în care a ajuns la DNA, fostul edil a declarat, ca de obicei, că nu știe care sunt acuzațiile pe care i le aduc procurorii. „A fost aceeași percheziție și acum un an. S-au găsit aceleași lucruri”, a spus el, cu candoare.

În mai 2021, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în dosarul în care este judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului București după un proces care a durat șase ani și nu este definitivă. În acest dosar, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015 pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2016, iar la alegerile locale din septembrie 2020 a candidat fără succes pentru un nou mandat.

Jurământul lui Vanghelie

La scurt timp după condamnarea de anul trecut, Marian Vanghelie s-a prezentat la emisiunea unui pastor penticostal de la Antena 3 și a jurat pe Biblie că n-a furat, în limba lui încâlcită:

Jur pe Biblie în fata românilor că nu am luat niciun ban din toți cei 300 de milioane de care m-a întrebat domnu Gâdea și că nu am avut nicio treabă și că nu am luat niciun ban de la acest om.

Jur pe Biblie.

Daca într-adevăr am luat bani, Dumnezeu să se uite deasupra noastră.

Dacă nu, Dumnezeu să plătească începând de la domnu Coldea și toți ceilanți, să-i plătescă cu ce merită!

Am fost clar? Bine?” – a încheiat el momentul religios.

 

 

 

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate