joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiJudecătoarea Camelia Bogdan a câștigat la CEDO procesul contra României

Judecătoarea Camelia Bogdan a câștigat la CEDO procesul contra României

Judecătoarea Camelia Bogdan a câștigat procesul la CEDO împotriva României, potrivit deciziei publicate pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului.

AFFAIRE CAMELIA BOGDAN c. ROUMANIE

În cazul în care ați uitat cine este Camelia Bogdan, ei bine, este judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

În cazul procesului ei, deschis împotriva statului român, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că România i-a încălcat dreptul la apărare când CSM și Inspecția Judiciară au decis excluderea sa din magistratură.

Judecătoarea nu a avut o cale de atac efectivă împotriva deciziei de suspendare din funcție, asta în condițiile în care Secția pentru Judecători este obligată să suspende din funcție magistratul față de care s-a dispus soluția excluderii.

„În ceea ce priveste decizia nr. 495 din 25 aprilie 2017 a sesiunii plenare a CSM, Curtea constată ca acest organism, deși și-a recunoscut oficial competența în materie, a refuzat să analizeze plângerile unui magistrat plasat într-o situație similară cu cea a reclamantei și că poziția ei a fost aprobată de Înalta Curte. Curtea consideră că, în aceste circumstanțe, reclamantul nu poate fi condamnat pentru că nu a adus în fața sesiunii plenare a CSM un litigiu, precum după cum a sugerat Guvernul. Prin urmare, excepția preliminară de neepuizare a căilor de atac interne ridicată de acestea din urmă  trebuie, prin urmare, respinsă”, se arată în decizi Curtii.

Inspecția Judiciară a sesizat CSM, în 2016, și a cerut excluderea Cameliei Bogdan din magistratură pe motiv că aceasta era incompatibilă cu dosarul de corupție al lui Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, constituit parte civilă în dosar.

CSM a decis suspendarea ei din magistratură, dar Camelia Bogdan a câștigat la Curtea Supremă procesul împotriva CSM.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate