joi, aprilie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiJurnalistul rus Dmitri Muratov a vândut la licitație medalia Nobel, pentru o...

Jurnalistul rus Dmitri Muratov a vândut la licitație medalia Nobel, pentru o sumă record, în beneficiul copiilor ucraineni

Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut, luni, la licitație medalia primită în calitate de laureat al Premiului Nobel pentru Pace al anului 2021, pentru suma record de 103,5 milioane de dolari, banii urmând să fie donați în beneficiul copiilor ucraineni strămutați din cauza invaziei lansate de Putin.

Decizia laureatului Nobel fusese anunțată cu mai mult timp în urmă, dar licitația a fost organizată, simbolic, pe 20 iunie, Ziua Internațională a Refugiaților. Toți banii, obținuți din partea unui ofertant telefonic anonim, vor fi gestionați de UNICEF în beneficiul copiilor ucraineni, a anunțat casa de licitație Heritage Auctions, din New York, relatează Reuters.

Conform presei americane, suma obținută de Muratov este un record, depășindu-l cu mult pe precedentul. Până acum, cea mai mare sumă obținută la licitarea unei medalii Nobel a fost de sub 5 milioane de dolari.

Momentul în care a fost anunțată suma obținută la licitație:

”Nu este un premiu ca oricare altul (…) Dl Muratov, cu susținerea totală a echipei de la Novaia Gazeta, ne-a permis să scoatem medalia la licitație nu pentru colecționari, ci cu speranța că acest eveniment va avea un impact pozitiv asupra vieților a milioane de refugiați ucraineni”, se arată într-un comunicat al casei de licitație din New York.

Ziarul independent Novaia Gazeta, condus de Muratov, a fost unul dintre cele mai critice la adresa lui Vladimir Putin și a guvernului său, iar în luna martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, și-a suspendat activitatea din cauza eventualelor repercusiuni posibile din partea Kremlinului. În luna aprilie, Muratov a fost atacat pe stradă cu vopsea roșie.

Dmitri Muratov a primit premiul Nobel pentru Pace în 2021, împreună cu jurnalista filipineză Maria Ressa „pentru eforturile lor de a menține libertatea de exprimare, o precondiție a democrației și a păcii durabile”. Muratov a donat și 500.000 de dolari din suma primită atunci.

El a dedicat acest premiu celor 6 jurnaliști de la Novaia Gazeta care au fost uciși începând din anul 2000, printre care și Anna Politkovskaya. Critic acerb al războiului dus de Rusia în Cecenia, Anna Politkovskaya a fost ucisă în anul 2006 în liftul clădirii din Moscova în care locuia.

Discursul impresionant ținut de Dmitri Muratov cu ocazia primirii Nobelului pentru Pace poate fi citit aici și urmărit mai jos:

 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate