duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiJurnalistul turc Kamil Demirkaya nu doreşte să fie extrădat în Turcia

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya nu doreşte să fie extrădat în Turcia

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la publicaţia „Zaman” a declarat nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiţia de acolo nu funcţionează.

Acesta a fost audiat la Curtea de Apel Bucureşti, după ce a cerut azil în România. Acesta se teme pentru siguranța sa. 

„Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură şi alte modalităţi mai puţin ortodoxe care se folosesc faţă de persoanele cercetate.  La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. Recent, din Republica Moldova au fost extrădaţi 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, a precizat Kamil Demirkaya. 

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya se teme pentru viața sa 

Autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon instalată o aplicaţie, folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen. 

„Acuzaţiile oficiale, care au fost trimise şi în România, se referă la faptul că am avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi faptul că am avut instalat pe telefon o aplicaţie, care este deschisă către toţi utilizatorii. Motivul real este faptul că am fost cadru didactic şi manager al unor şcoli afiliate a ceea ce se ştie ca fiind reţeaua Gulen, şcoli din întreaga lume care aderă la principiile domnului Gulen. Este o aplicaţie care este deschisă tuturor utilizatorilor. Datorită faptului că foarte mulţi apropiaţi principiilor domnului Gulen foloseau această aplicaţie, au considerat ca fiind aplicaţia simpatizanţilor lui Gulen. A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a explicat jurnalistul. spus jurnalistul turc. 

Kamil Demirkaya a plecat din Turcia, în anul 1992, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 – 2003). În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului „Zaman România”. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate