duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiParchetul General spune cum a fost ales Lazăr procuror general

Parchetul General spune cum a fost ales Lazăr procuror general

Parchetul General a publicat criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii care a stat la baza numirii în anul 2016 a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general. 

„Urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media, arătăm care au fost criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – procedură legală şi transparentă”, a anunțat Parchetul General.  

Ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, îi transmitea, în adresa din 17 februarie 2016, prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, să comunice procurorilor din cadrul Ministerului Public că au posibilitatea să-şi depună candidatura pentru funcţia de procuror general. 

În acea adresă erau enumerate şi documentele necesare candidaţilor:

  • un CV şi o scrisoare de intenţie care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului,
  • detalii despre experienţa profesională
  • calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei.

Se menţiona faptul că documentele candidaţilor trebuie trimise prin email la Ministerul Justiţiei. 

Al doilea document publicat sâmbătă de Parchetul General enumeră criteriile anunţate în 2016 de Ministerul Justiţiei pentru candidaţii la funcţia de procuror general. 

* Criterii de integritate: obiectivitate şi imparţialitate în exercitarea funcţiei, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură; respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea şi onoare profesiei, standarde etice ridicate şi capacitate de decizie obiectivă; absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii. 

* Criterii de profesionalism: vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror; calificativul „foarte bine” la ultima evaluare; nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. 

* Condiţii privind aptitudini specifice funcţiei: capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o bună administrare a justiţiei; viziune managerială; experienţă profesională relevantă; capacitatea decizională şi asumarea răspunderii; capacitatea de gestionare a situaţiilor de criză; motivarea; capacitatea de relaţionare şi comunicare. 

Comunicatul Parchetului General este o replică la afirmaţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat în mai multe rânduri că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea calificativul „foarte bine” la ultima evaluare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate