Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a adoptat o rezoluţie prin care îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să promulge cât mai rapid legea bugetului.
De asemenea, primarii municipiilor cer Guvernului să adopte o ordonanţă de urgenţă care să permită scurtarea perioadei de adoptare a bugetelor locale.
„Am adoptat în cadrul AMR o rezoluţie în trei puncte. Şi anume, solicităm domnului preşedinte ca legea bugetului să fie promulgată cât mai repede, pentru că deja activitatea primăriilor este grav afectată. Bugetul, aşa cum este el, ne ajută, pentru că neadoptarea lui este dezastru pentru noi toţi. Avem speranţa că ne va asculta şi ne va ajuta în această direcţie. Doi: solicităm o ordonanţă de urgenţă Guvernului, astfel încât, din cauza faptului că bugetul a fost aprobat atât de târziu, să facem o excepţie în acest an cu perioada de aprobare a bugetelor, pentru că deja este foarte târziu şi ne dorim să aprobăm bugetele cât mai repede. Activitatea instituţiilor este afectată. Trei: până când bugetul intră în vigoare, cotele de la 41,7 până la 60%, conform înţelegerii pe care o avem şi conform legii bugetului, pe perioada în care bugetul nu a fost în vigoare, solicităm ca Guvernul, la rectificarea bugetară, să o direcţioneze către autorităţile locale, aşa cum ne-am înţeles şi aşa cum au promis”, a declarat preşedintele AMR, Robert Negoiţă.
Scurtarea perioadei destinate adoptării bugetului local ar urma să fie valabilă doar în acest an.
„Conform legii, există o perioadă de 45 de zile în care noi putem să aprobăm, cu dezbatere publică şi aşa mai departe. Tocmai din cauza faptului că bugetul s-a aprobat atât de târziu, noi să mai aşteptăm încă 45 de zile, considerăm că este mult prea mult. Şi aşa activitatea noastră a fost grav perturbată. În consecinţă, solicităm o excepţie doar pentru acest an, în ideea de a avea cât mai repede bugetele aprobate”, a explicat Negoiţă.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a explicat că la nivelul consiliilor judeţene bugetele locale ar putea fi adoptate în zece zile, iar la nivelul localităţilor în 12 zile, dezbaterea publică desfăşurându-se pe o perioadă de cinci zile.