sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiLegea care permite neutralizarea dronelor considerate ostile a fost promulgată

Legea care permite neutralizarea dronelor considerate ostile a fost promulgată

Legea prin care sintagma „dispozitive militare” a fost modificată pentru a include acele dispozitive destinate contracarării dronelor şi au fost introduse sintagma „echipament radioelectric” şi conceptul de „dronă” a fost promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 122/2011. Potrivit expunerii de motive, intervenţiile legislative vizează modificarea definiţiei „dispozitivului militar”, pentru a include în această categorie principalele caracteristici ale echipamentelor care sunt utilizate pentru contracararea dronelor.

„Majoritatea acestor dispozitive de contracarare nu implică acţiuni cinetice împotriva dronelor, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj ori de dezinformare, sau emiterea de energie dirijată, microunde de mare putere; definirea termenului de «dronă» ca fiind orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă; completarea situaţiilor în care personalul Ministerului Apărării Naţionale poate face uz de armamentul şi dispozitivele militare din dotare împotriva dronelor şi echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil; utilizarea forţei împotriva dronelor prin folosirea armamentului sau a altor dispozitive militare, care să conducă, pe cât posibil, la oprirea sau imobilizarea acestora, precum şi autorizarea personalului Ministerului Apărării Naţionale să reţină 2 dronele imobilizate, echipamentele radioelectrice neutralizate şi să le predea organelor în drept”, conform sursei citate.

Potrivit legii, dispozitivele militare reprezintă „ansamblul de componente a căror funcţionare în comun îndeplineşte o funcţie într-un sistem tehnic, prin acţionarea unui mecanism de iniţiere sau percuţie, care determină fie aruncarea unuia ori a mai multor proiectile sau a unuia ori a mai multor obiecte de limitare a mobilităţii, de substanţe explozive, aprinse sau luminoase, de amestecuri incendiare, fie împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, fie emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de dezinformare, fie emiterea de energie dirijată, de microunde de mare putere sau de laseri”.

Legea mai prevede că personalul Ministerului Apărării Naţionale este autorizat să deţină, să poarte şi să folosească armele, dispozitivele militare şi muniţiile cu care este dotat de către unităţile din care face parte, în vederea instruirii, îndeplinirii misiunilor de luptă, precum şi a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Apărării naţionale, precum şi în legitimă apărare.

„Folosirea pentru instruire, de către personalul Ministerului Apărării Naţionale, a dispozitivelor militare care emit semnale electronice de bruiaj sau de dezinformare ori care emit energie dirijată, microunde de mare putere sau laseri se stabileşte prin ordin al ministrului Apărării Naţionale”, mai stipulează actul normativ.

Legea prevede şi condiţiile privind uzul de armă şi folosirea dispozitivelor militare.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate