Șeful poliției din Sibiu a refuzat să aplice legea în cazul încălcării de către președintele Klaus Iohannis a măsurilor privind prevenirea și combaterea răspândirii bolilor, după ce atât el, cât și soția sa, au fost surprinși în spațiul public (pe stradă) fără mască de protecție, în condițiile în care purtarea acesteia era obligatorie.
Din explicațiile oficiale indirecte date de chestorul Tiberiu Iulian Ivancea, șeful poliției Sibiu, Iohannis desfășura ”activitatea mersului pe jos” prin oraș, care este una sportivă, ceea ce este altceva decât mersul ”simplu” pe stradă care ar fi atras obligativitatea purtării măștii de protecție împotriva coronavirusului.
Sesizarea poliției a fost făcută, pe 18 octombrie, de sibianul Dan Cristian Nicolae. Acesta a trimis o plângere către Ministerul de Interne prin care sesiza faptul că, pe 10 octombrie, cetățenii Klaus și Carmen Iohannis nu au respectat legea privind purtatul măștii pe stradă, cuplul prezidențial fiind surprins fără mască de protecție în centrul orașului Sibiu, pe drumul spre redeschiderea Bisericii Evanghelice. La acea dată, tocmai fusese introdusă obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, rata de infectare fiind de 8,5 la mia de locuitori.
”Eu am depus prima dată plângerea la Minister, de acolo au trimis-o la IGPR, apoi la Sibiu și m-au chemat aici să dau declarație”, a declarat presei sibianul Dan Cristian Nicolae.
”Solicit Poliției Sibiu aplicarea aceleiași proceduri și luarea masurilor legale împotriva cetățenilor Klaus Werner Iohannis și Carmen Iohannis care, la data de 10 octombrie 2021, au participat la slujba organizată în Biserica Evanghelică din Piața Huet, fiind apoi surprinși, în aceeași dimineață, în centrul Sibiului, fără mască de protecție, deși aceasta este obligatorie chiar și în spațiile deschise, dată fiind rata mare a incidenței cumulate la momentul respectiv.(…)Am depus plângerea pentru că nu mi se pare normal să nu fie respectată legea, indiferent cine ești. Dacă pe mine mă vedeau fără mască mă amendau. Despre Klaus Iohannis a vuit toată presa, atât la congresul PNL, cât și la evenimentul din Sibiu. Există zeci de fotografii și filmări. Pe Turcan au amendat-o, atunci s-au sesizat din oficiu. Acum de ce nu s-ar aplica aceeași metodă? E exact același lucru. Nu se poate ca tu, șef de stat, de doi ani să ne spui nouă să purtăm mască, să prevenim, iar tu, când lucrul asta e obligatoriu, să ne sfidezi și să nu o faci. În Constituția României se prevede egalitatea cetățenilor în fața legii. Să vedem, suntem egali?”
La aproape o lună de zile de la sesizare, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu i-a transmis petiționarului Da Cristian Nicolae o depeșă în care, împotriva probelor și a evidențelor, a precizat că ”nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”.
”În urma verificărilor efectuate privind petiţia dumneavoastră (…) vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal. Vă informăm că, pe raza municipiului Sibiu, la data de 10.10.2021 erau aplicabile prevederile articolului 2, litera b, din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu numărul 71 privind prelungirea stării de alertă precum şi pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-COV-2”, se arată în răspunsul semnat de şeful IPJ Sibiu.
Potrivit articolului invocat de polițiștii sibieni, mersul lui Iohannis fără mască, pe stradă, prin oraș, este încadrat în alineatul care face referire la ”persoane care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.
Altfel spus, Iohannis desfășura ”activitatea mersului pe jos” prin oraș, care este una sportivă, ceea ce este altceva decât mersul simplu pe stradă care ar fi atras obligativitatea purtării măștii de protecție împotriva virusului Sars-CoV-2.
Nelămurit cu privire la tipul de activităţi la care se referă alineatul invocat de polițiștii lui Iohannis, sibianul Nicolae a solicitat Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu să precizeze exact natura acestora.
În loc de răspuns concret, pentru că altfel ar fi însemnat să să contrazică poliția, şeful Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu a trimis sibianului o listă cu actele normative care erau în vigoare la data menţionată.
”La data menţionată, la nivelul judeţului Sibiu se aflau în vigoare hotărârea 71 a CJSU, Hotărârea Guvernului 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de covid-19 şi Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne numărul 847/ 81 din 22.05.2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării”, este răspunsul primit de la CJCCI.
Protectorul lui Iohannis din Sibiu, adică semnatarul adresei prin care se afirmă că Iohannis nu a făcut ceea ce tocmai făcuse, adică a încălcat hotărârea CJSU, este chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea, care conduce IPJ Sibiu de 11 ani, după ce anterior a fost șeful Serviciului Județean de Informații și Protecție Internă.
Pe 27 noiembrie 2020, comisarul șef de poliție Tiberiu Ivancea a fost avansat de Klaus Iohannis la gradul de chestor de poliție.