sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiLegea cu vârsta de pensionare standard, blocată în Camera Deputaților

Legea cu vârsta de pensionare standard, blocată în Camera Deputaților

Legea cu vârsta de pensionare standard este blocată în Camera Deputaților, a declarat senatorul liberal Ion Marcel Vela.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, la care a solicitat modificarea vârstei standard de pensionare, cu doi ani, fără penalizare, a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, este blocat, în prezent, la Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres. 

„După cum ştiţi, legea a trecut de Senat. A fost votată în unanimitate, chiar şi de PSD. A fost o polemică bună pentru oameni. Au fost şi amendamente depuse de PSD. Un senator PSD de la Mehedinţi, de exemplu, a depus un amendament pentru Combinatul de apă grea de la Severin. În prezent, proiectul se află blocat la Camera Deputaţilor, la Comisia de muncă, din ordinul ministrului Lia Olguţa Vasilescu. Poate îl va debloca viitorul ministru. Comisia va da un raport de susţinere sau de respingere a proiectului de lege. Acesta trebuie doar scos din sertar, pentru că e blocat pe traseul legislativ. Oricum, sistemul de pensii nu va avea de suferit”, a declarat liberalul. 

Legea cu vârsta de pensionare standard, cu excepții

În urmă cu un an, acesta a depus un amendament la modificarea proiectului legii privind sistemul unitar de pensii, prin includerea în categoria persoanelor ce beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, în unele zone miniere sau centre siderurgice care au funcţionat în tot acest timp. 

Mai exact, amendamentul iniţiat de Ion Marcel Vela se referă la persoanele care au locuit în zonele afectate de poluarea permanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a combinatelor de apă grea, a extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radio-active.

Din Caraş-Severin, este vorba de locuitori ai municipiului Reşiţa, oraşelor Oţelu-Roşu, Moldova Nouă şi Anina, dar şi de cei din comunele Armeniş şi Ciudanoviţa, iar din ţară, de locuitorii localităţilor Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş, Valea Jiului, ai municipiului Hunedoara şi ai oraşului Călan.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate