vineri, mai 24, 2024
AcasăDezvăluiriLista celor 21 de spioni ruși din GRU, SVR și FSB cu...

Lista celor 21 de spioni ruși din GRU, SVR și FSB cu acoperire diplomatică, expulzați în aprilie din Belgia

EuObserver a publicat luni lista nominală a spionilor ruși cu acoperire diplomatică expulzați în aprilie din Belgia, spioni care aveau sub observație atât sediul și personalul NATO și UE din Bruxelles, cât și portul belgian Anvers (Antwerp), care este cel mai mare centru de comerț cu diamante din lume și prin care Rusia desfășoară cel puțin o treime din exportul său de diamante. Lista spionilor cuprinde 10 ofițeri GRU, 9 ofițeri SVR și doi FSB.

Pe 29 martie, șefa diplomației belgiene, Sophie Wilmès, a anunțat pe Twitter expulzarea a 21 de persoane suspectate de implicare ”în operaţiuni de spionaj şi de influenţare care ameninţă securitatea naţională” belgiană și le-a dat 15 zile ofițerilor ruși de informații cu acoperire diplomatică să părăsească Regatul Belgiei.

Lista celor 21” a fost făcută publică prin intermediul EuObserver poate și pentru a-i stigmatiza definitiv pe spionii lui Putin, cărora le va fi mai greu acum, după ce le-a căzut fesul-caschetă de pe țeste, să-și găsească din nou un culcuș în vreo instituție europeană. La începutul anului, aceeași publicație a fost aleasă de serviciile secrete belgiene pentru a publica lista celor 8 spioni ruși expulzați în octombrie 2021 din cadrul misiunii Rusiei la NATO (vezi AICI Lista celor 8).

Lista diplomaților ruși acreditați în Regatul Belgiei și expulzați în aprilie 2022, dezvăluită de autoritățile belgiene prin intermediul EuObserver, este următoarea:

 1. Alexey Kuksov (născut în 14/08/1975), reprezentant comercial adjunct, GRU
 2. Dmitry Yurievich Chulaev (12/09/1978), atașat, SVR
 3. Vladimir Olegovich Ishchenko (17/10/1964), secretar I, SVR
 4. Ilya Vladimirovich Antropov (11/02/1978), secretar I, SVR
 5. Dmitry Andreevich Nikolaev (01/12/1979), consilier, SVR
 6. Sergey Viktorovich Zemledeltsev (29/10/1976), consilier, GRU
 7. Andrey Anatolievich Ivanov (11/07/1966), atașat, SVR
 8. Andrey Viktorovich Gusev (06/08/1980), atașat, SVR
 9. Alexey Alexandrovich Strelkov (09/09/1975), atașat, SVR
 10. Sergey Petrovich Ignatov (25/03/1960), atașat, SVR
 11. Artem Vladimirovich Artemov (24/05/1979), atașat, GRU
 12. Nikita Olegovich Ostroverkhiy (20/09/1986), atașat, GRU
 13. Andrey Viacheslavovich Dmitriev (10/03/1982), secretar II, SVR
 14. Igor Vladimirovich Taut (15/07/1967), technician, suspectat FSB
 15. Igor Alexandrovich Losalov (26/06/1983), atașat adjunct al apărării, GRU
 16. Sergey Vladimirovich Karpushkin (17/08/1974), atașat adjunct al apărării, GRU
 17. Alexey Vladimirovich Kozhevnikov (08/09/1985), atașat adjunct al apărării, GRU
 18. Ivan Vasilievich Kvasha (26/09/1981), staful tehnic, suspectat GRU
 19. Vadim Nikolaevich Artyushov (14/03/1976), staful tehnic, suspectat GRU
 20. Sergey Igorevich Spirin (22/12/1993), vice-consul, GRU
 21. Georgi Viktorovich Kuznetsov (10/06/1978), consul general, suspectat FSB

Reprezentantul ”comercial” al GRU, Kuksov. Alexei Kuksov

Potrivit EuObserver, cel mai ”titrat” dintre spionii expulzați din Belgia este Alexei Kuksov, un ofițer GRU cu acoperirea de ”reprezentant adjunct pentru comerț” și cu acces la cel mai înalt nivel la Kremlin. În vârstă de 46 de ani, Alexei Kuksov provenea dintr-o unitate de elită a serviciului de informaţii militare GRU al Rusiei.

După ce a absolvit o academie militară în 2001, Kuksov a fost repartizat în Unitatea 5476 a GRU, potrivit documentelor descoperite de The Dossier Center – un ONG cu sediul la Londra, finanţat de oligarhul rus, devenit disident, Mihail Hodorkovski, care vânează spioni ruşi în Europa.

Patru ani mai târziu, GRU a transformat unitatea 5476 în Centrul său de Cercetare a Capacităţilor Militare Străine, al cărui personal adună informaţii despre armatele străine şi ale cărui rapoarte au linie directă cu şeful GRU, Igor Kostiukov, şi cu cel mai apropiat consilier de securitate naţională al preşedintelui rus Vladimir Putin, Nikolai Patruşev.

Consulul Kuznețov de la ”Casa 5” din FSB 

Consulul general al Rusiei la Anvers (Antwerp), George Kuzneţov, în vârstă de 44 de ani (expulzat), este un fost angajat al United Aircraft Consortium din Sankt Petersburg, care s-a alăturat de cinci ani Ministerului rus de Externe.

Dar, la un moment dat, el pare să fi făcut parte şi din serviciul de informaţii interne al Rusiei, FSB (de departe cel mai mare), al cărui Serviciu 5 se ocupă şi de spionaj extern.

Consulul general (FSB) al Rusiei în Belgia, George Kuznețov (st.) – Foto: EuObserver

Dealtfel, adresa lui Kuzneţov la Moscova era trecută ca fiind casa numărul cinci (cod pentru Serviciul 5) din Varsonofievsky Lane, unde FSB are o Policlinică Centrală şi unde Rusia găzduieşte fictiv sute de spioni FSB de zeci de ani pentru a le ascunde adresele reale.

Consulul Kuznețov și vice-consulul Spirin la un curs de patriotism rusesc, adică de racolare în numele mă-sii Rusia

Mic la ”fesul” din Ambasadă, mare la cascheta din livret

”Tehnicianul” Vadim Nikolaevici Artiușov de la Ambasada Rusiei în Belgia, în vîrstă de 46 de ani, era specialistul GRU în interceptări.

Astfel, potrivit aceleiași surse, el a servit în Unitatea 47747 a GRU din Klimovsk, lângă Moscova, care a avut cândva baza în Cuba, pentru a intercepta semnalele SUA, dar care s-a mutat în Rusia în 2001 şi acum antrenează oameni să asculte reţelele locale de telecomunicaţii din străinătate.

Artiuşov nu a fost singurul a cărui meserie de acoperire era una neînsemnată, dar care  a mascat acreditări ruseşti mai mari, într-o perspectivă asupra modului de operare al spionajului rusesc.

De exemplu, Ivan Kvaşa, în vârstă de 40 de ani (expulzat), era responsabil cu „curăţenia” ambasadei din Belgia, dar omul de serviciu era colonel GRU atunci când era acasă.

Iar Igor Taut, un „electrician” al ambasadei, în vârstă de 51 de ani, era de fapt absolvent al Universităţii Tehnice de Comunicare şi Informatică din Moscova cu un „background” de angajat FSB.

Dacă Artiuşov a făcut interceptări telefonice, atunci doi dintre colegii săi expulzaţi erau, de asemenea, specialişti în comunicaţii.

Dmitri Ciulaev, în vârstă de 43 de ani, un „ataşat” al ambasadei şi ofiţer al serviciului de informaţii externe SVR al Rusiei, era probabil responsabil de gestionarea comunicaţiilor securizate ale ambasadei cu Moscova, potrivit unei surse ruseşti (chipurile), care a cerut să nu fie citată.

Ciulaev a absolvit Departamentul de radioelectronică pentru aeronave al Institutului de Aviaţie din Moscova, înainte de a lucra pentru o firmă rusă de jocuri de noroc online numită Jackpot Ltd., care a investit ulterior în comunicaţii prin satelit, inclusiv în tehnologie israeliană de vârf, folosită acum de serviciile de informaţii ruseşti pentru a rămâne în contact, potrivit The Dossier Center.

Iar Aleksei Kojevnikov, în vârstă de 36 de ani, un alt „ataşat”, era ofiţer GRU cu un trecut similar.

Potrivit bazelor de date ale poliţiei ruse, Kojevnikov obişnuia să îşi înmatriculeze maşinile la adresa Volokolamskoye Shosse nr. 56 din Moscova – sediul Centrului 162 de informaţii tehnice militare al GRU, cunoscut şi sub numele de Obiect T-500, care este specializat în interceptarea semnalelor de satelit din Europa și SUA.

Dar nu toţi cei expulzați din Belgia au avut roluri pline de „farmec”.

De exemplu, Alexei Strelkov, în vârstă de 46 de ani, un „ataşat” şi ofiţer SVR, a lucrat pentru VIM, un centru de cercetare în domeniul agrotehnicii din Moscova.

„Serviciul nostru de informaţii externe este interesat nu numai de secrete militare, ci şi de ultimele evoluţii tehnice din sfera civilă, inclusiv din agricultură”, a declarat pentru The Dossier Center un contact din cadrul serviciilor secrete ruse, care a cerut, la fel, să nu fie citat.

Într-o privire mai generală asupra expulzărilor din Belgia, toţi cei 21 de aşa-zişi diplomaţi declaraţi indezirabili sunt bărbaţi, majoritatea în jurul vârstei de 40 de ani. Cel mai în vârstă dintre ei este Serghei Ignatov, în vârstă de 62 de ani, „ataşat” şi ofiţer SVR, iar cel mai tânăr este Serghei Spirin, în vârstă de 28 de ani, vice-consulul Rusiei la Anvers (Antwerp) şi membru al GRU.

Consulul adjunct al Rusiei, ofițerul GRU Serghei Spirin, cu acoperirea lui Moș Gerilă (pe stil nou) – Foto: EuObserver

În total, 10 ruşi din acest lot proveneau din GRU, nouă din SVR şi doar doi din FSB.

GRU este considerat cel mai periculos serviciu rusesc de spionaj. Antrenează oameni pentru lupte armate şi neînarmate, utilizează otrăvuri şi explozibili şi orchestrează asasinate în Europa. Printre operaţiunile sale pot fi amintite otrăvirea unor foşti spioni ruşi pe teritoriul Marii Britanii, asasinarea unui imigrant cecen în Germania şi exploziile de la un depozit de arme din Cehia, în 2014.

Belgia nu a raportat până acum acte de violenţă din partea spionilor ruşi. Dar, „odată cu războiul din Ucraina, trăim într-o nouă eră a imprudenţei ruse, în care totul este posibil”, a declarat pentru EUobserver o sursă din cadrul unui serviciu de informaţii din Occident.

Ofiţerii SVR sunt mai deştepţi şi mai educaţi decât spionii din celelalte servicii secrete ruseşti.

„Nu o să vezi niciodată un ofiţer SVR mergând la un poligon de tragere sau făcând arte marţiale”, a spus o a altă sursă dintr-un serviciu de informaţii din Occident.

„Sunt antrenaţi să se integreze şi să evite cât de mult pot să fie văzuţi”, a adăugat sursa EUobserver.

Identităţile acestor persoane oferă indicii despre ceea ce făcea Rusia pe ascuns la Bruxelles, care este şi capitala NATO şi a UE, dar şi la Anvers (Antwerp), un port important al Europei. Moscova caută să afle secrete militare şi comerciale, să-şi protejeze interesele în Belgia şi să supravegheze diaspora rusă.

„Fiecare spion rus are în mod normal sarcina de a pregăti şi de a gestiona cel puţin trei ”obiective/bunuri străine”. Acest lucru dă o idee despre cât de mare era reţeaua lor”, a declarat o sursă de securitate belgiană, care a cerut să nu fie numită.

Serviciul de securitate internă al Belgiei, VSSE, este responsabil de contraspionaj. Unele dintre investigaţiile sale arată tipul de persoane vizate de Rusia pentru a-şi duce operaţiunile. În ultimii ani, VSSE a deschis dosare împotriva fratelui unui ministru belgian, unui colonel belgian cu autorizaţie de securitate de nivel înalt la NATO, unui baron belgian care s-a infiltrat la evenimente regale, unui fost ambasador al Belgiei în Venezuela etc.

Kuzneţov, de exemplu, obişnuia să aibă legături amicale cu politicianul de extremă dreapta Philip de Winter, care a negat că a comis vreo infracţiune atunci când aceste legături au apărut în presă.

Adjunctul lui Kuzneţov, Spirin, a fost destul de activ în viaţa publică din Antwerp. A organizat excursii la Consulatul General, a ţinut lecţii deschise de limba rusă, a organizat seminarii despre cultura şi viaţa în Rusia modernă şi a supravegheat grupuri de voluntari vorbitori de limbă rusă din Flandra.

Paginile de Instagram ale consulatului rus îi arată pe Kuzneţov şi Spirin participând la evenimente publice, iar pe Linkedin Kuznetţov avea o conexiune comună cu Vladimir Kara-Murza, un disident rus acum încarcerat, care obişnuia să vină la Bruxelles pentru a ţine discursuri anti-Putin.

Kuksov, de la unitatea de elită GRU, a acordat odată, la Anvers, un premiu la o cină de gală Svetlanei Samsonova, şefa proiectului Antwerp Seaport of the Future, o întreprindere rusă.

Colonelul GRU Serghei Karpușkin

Iar Serghei Karpuşkin, în vârstă de 47 de ani, un alt ataşat expulzat şi colonel GRU, şi-a făcut prieteni în comunitatea de expatriaţi ruşi din Belgia, ajutând la îngrijirea celebrului veteran de război rus Ivan Başkatov, care locuia în Belgia şi a murit anul trecut la vârsta de 100 de ani.

Accentul pus pe Anvers se datorează probabil intereselor de afaceri ruseşti în imensul port al oraşului şi în centrul său de comercializare a diamantelor – cel mai mare din lume, care gestionează până la o treime din exporturile de diamante ruseşti.

O fostă investigaţie a VSSE s-a axat pe o firmă belgiană deţinută în comun de un ofiţer SVR, specializată în contrabanda cu diamante şi petrol din Rusia, via Belgia, către SUA.

În afară de Belgia, UE a expulzat 19 aşa-zişi diplomaţi ruşi, iar NATO opt.

Şi totuşi, câţi mai sunt încă activi în teritoriul belgian?

Chestionat de EuObserver, ministerul belgian de Externe a refuzat să spună cu precizie câţi diplomaţi ruşi mai sunt acreditaţi, invocând regulile de protecţie a datelor. VSSE a refuzat să comenteze, dar fostul său şef, Alan Winants, a declarat pentru EUobserver în urmă cu zece ani că Bruxellesul a devenit „capitala spionajului” Europei din cauza activităţilor obscure ale ruşilor şi chinezilor.

Conform unor surse din serviciile belgiene de informaţii, Rusia are încă peste 100 de diplomaţi acreditaţi în Belgia şi „aproximativ jumătate” dintre aceştia sunt spioni. De asemenea, Rusia dispune de zeci de spioni care nu au imunitate diplomatică, cum ar fi oameni de afaceri, jurnalişti sau lobbyişti.

”Fără mănuși” față de spionii lui Putin

Din aprilie, Rusia a expulzat, de asemenea, diplomaţi occidentali în mişcări de tip „dinte pentru dinte”.

Aceasta a lansat acuzaţii grandioase de interferenţă occidentală în politică sa internă de ani de zile înaintea războiului din Ucraina.
În mod normal, expulzările de spioni nu se întâmplă ca cei implicaţi să fie numiţi public în ceea ce a însemnat un „gentlemen’s agreement” între serviciile de informaţii, a declarat sursa occidentală de informaţii.

Aceasta înseamnă că „cei expulzaţi pot merge liniştiţi acasă şi pot fi detaşaţi în altă parte”, a spus el.

Dar faptul că cele 21 de nume ruseşti au fost dezvăluite este un alt semn al modului în care agresiunea Rusiei a modificat mediul de securitate.

Numele a opt spioni acreditaţi în ambasada Rusiei la NATO au fost, de asemenea, scurse la începutul acestui an.

„Dacă spionii sunt identificaţi public, înseamnă că îşi iau adio de la carierele lor. Ei pot încerca să îşi creeze noi identităţi, dar acest lucru este mai uşor de spus decât de făcut”, a declarat sursa occidentală de informaţii a publicației EuObserver.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate