Marea Britanie și Statele Unite au impus, vineri, sancțiuni împotriva a șapte indivizi despre care susțin că sunt agenți operativi ai serviciilor de informații ruse, implicați în otrăvirea de acum un an a opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi.
Washingtonul a impus, în plus, sancțiuni împotriva altor doi indivizi și a patru institute rusești despre care spun că sunt implicate în cercetarea armelor chimice folosite în tentativa de asasinare a lui Navalnîi.
Alexei Navalnîi a fost transportat cu un avion medical în Germania pentru tratament după ce a fost otrăvit pe 20 august, anul trecut, în Siberia, cu ceea ce experţii au concluzionat că a fost un agent neurotoxic militar, Novichok.
Moscova a respins concluziile acestor experţi şi a acuzat Occidentul de o campanie de denigrare.
„Persoanele sancționate sunt direct responsabile de planificarea sau efectuarea atacului asupra domnului Navalnîi”, se spune într-o declarație a Ministerului de Externe al Regatului Unit, Dominic Raab. Acesta a mai spus că măsura este un avertisment pentru Rusia, potrivit voanews.com.
”Transmitem un mesaj clar că orice utilizare a armelor chimice de către statul rus încalcă dreptul internațional și în acest caz trebuie efectuată o anchetă penală transparentă”, a spus el.
O versiune actualizată a listei sancţiunilor britanice publicată pe site-ul guvernului în ziua în care se împlineşte un an de la otrăvirea lui Navalnîi include şapte noi nume şi justificarea pentru îngheţarea activelor de pe teritoriul său ale celor în cauză.
Documentul britanic, publicat vineri, îi menționează pe Vladimir Bogdanov – șeful Centrului special de tehnologie al FSB, Aleksei Sedov – șeful Serviciului FSB pentru protecția sistemului constituțional și lupta împotriva terorismului (denumit și al doilea serviciu al FSB), Kirill Vasiliev – specialist în arme chimice și agenții FSB Stanislav Makșakov, Aleksei Alexandrov, Ivan Osipov și Vladimir Paniaev.
Toți cei enumerați erau, potrivit documentului, membri ai serviciului de informații rus FSB, direct sau indirect implicați în otrăvirea lui Navalnîi.
Pe de altă parte, Trezoreria SUA a declarat că, celor șapte indivizi sancționați li se adaugă alți doi ruși implicați în otrăvire: agentul FSB Konstantin Kudriavțev și specialistul în arme chimice Artur Zhirov.
De asemenea, a mai fost vizat Institutul de Criminalistică al FSB (o subunitate a FSB, fondată inițial sub KGB), un laborator în care au lucrat majoritatea celor implicați în atac, Institutul de Stat pentru Medicină Militară Experimentală al ministerului rus al Apărării (GNII VM) și alte două institute științifice rusești implicate în cercetarea armelor chimice.
Guvernul britanic a citat dovezi, inclusiv înregistrări telefonice și de călătorie, care arată că unii dintre agenți erau prezenți în orașul siberian Tomsk în momentul otrăvirii.
„Aleksandrov era agent operativ al unităţii de criminalistică prezent în Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit”, se menţionează în motivarea sancţiunii.
„Probe care includ date telefonice şi de călătorie sugerează că Aleksei Aleksandrov a fost unul dintre agenţii operativi implicaţi în utilizarea unei arme chimice în tentativa de asasinat a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în timpul vizitei sale din august 2020 în Siberia”, mai precizează textul.
Navalnîi a fost încarcerat pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, într-un dosar despre care el afirmă că este unul politic, atunci când a revenit în Rusia, la începutul acestui an.
„Facem apel la Rusia să respecte pe deplin Convenția privind armele chimice, inclusiv obligațiile sale de a declara și renunța la programul său de arme chimice”, se menționează în declarația comună SUA-Marea Britanie.