sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăMAE: Liderii minorității românești din Ucraina au avut consultări la București, la...

MAE: Liderii minorității românești din Ucraina au avut consultări la București, la invitația MAE, cu privire la educația în limba maternă

O delegație reprezentativă a liderilor minorității românești din Ucraina s-a întâlnit, joi, la București, la invitația Ministerul Afacerilor Externe, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu. Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia – anunță MAE, printr-un comunicat de presă.

Subiectele centrale ale consultărilor au fost impactul modificărilor legislației ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și găsirea modalităților eficiente și durabile de menținere a nivelului drepturilor etnicilor români, cu prioritate cel privind educația în limba maternă.

Potrivit comunicatului, secretarul de stat Dan Neculăescu a făcut o prezentare a acțiunilor întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, inclusiv a stadiului negocierilor în vederea convenirii Protocolului de colaborare bilaterală româno-ucraineană în domeniul educației, a eforturilor părții române în vederea relansării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, respectiv demersurilor MAE pentru inițierea negocierilor pentru încheierea unui  Acord cuprinzător privind  protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

De asemenea, Neculăescu a arătat că în dialogul bilateral cu autoritățile ucrainene partea română a reiterat constant așteptarea ca Ucraina să ofere o soluție cuprinzătoare la problema dreptului la educație în limba maternă pentru etnicii români.

Dan Neculăescu a luat notă de preocuparea reprezentanților minorității române față de proiectul unei noi legi ucrainene care vizează să reglementeze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare și a reiterat poziția privind necesitatea consultării substanțiale a acestora în procesul de adoptare a actului normativ menționat.

El s-a referit și la faptul că partea română a obținut în dialogul cu partea ucraineană recunoașterea identității dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislației și normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistența așa-zisei „limbi moldovenești” .

Alte aspecte abordate au vizat perspectivele operaționalizării Institutului Cultural Român la Kiev și a filialei acestuia la Cernăuți, precum și înființarea unui birou consular la Ismail.

Reprezentanții minorității române au subliniat utilitatea și oportunitatea dialogului direct cu autoritățile de la București și au exprimat susținere pentru demersurile României de protejare a drepturilor persoanelor aparținând minorității sale înrudite din Ucraina.

Acțiunea se înscrie în practica MAE de consultare periodică a reprezentanților minorității române din Ucraina cu privire la evoluțiile care privesc păstrarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, ultimul asemenea moment având loc la Cernăuți, la 28 mai 2021.

Delegația liderilor minorității românești din Ucraina și-a mai propus ca, tot joi, 12 august, să aibă consultări și cu reprezentanți ai Președinției, Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Ministerului Educației.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate