Biroul Procurorul General al Ucrainei va trimite Biroului Procurorului Curții Penale Internaționale de la Haga un nou raport informativ cu privire la crimele de război împotriva siturilor de patrimoniu cultural din Crimeea temporar ocupată, a anunțat joi pe Facebook Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, informează Ukrinform.
Biroul Procurorului General, împreună cu experți în drept internațional umanitar și drept internațional penal de la ONG-ul „Centrul regional pentru drepturile omului”, „Euromaidan-Crimeea” și Asociația ucraineană de drept internațional, au adunat un imens set de dovezi cu privire la însușirea masivă și distrugerea obiectelor de patrimoniul cultural, nejustificată de necesitatea militară și efectuată ilegal și fără scop.
Documentul a mai fost semnat de Roman Martinovski, un expert de frunte al Centrului Regional pentru Drepturile Omului, și de Maksim Timochko, avocat în Uniunea Ucraineană Helsinki pentru drepturile omului
Potrivit acesteia, valorile culturale din muzeele Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol, precum și patrimoniul cultural situat pe acest teritoriu, sunt proprietatea statului Ucraina, a bogăției naționale, o parte integrantă a culturii naționale, un patrimoniu protejat de legislația națională și de dreptul internațional.
”Distrugerea siturilor unice de patrimoniu cultural ale omenirii este la fel de ireversibilă ca distrugerea vieții unui om. Pentru că un mod de a opri existența poporului este distrugerea culturii și istoriei sale. Acestea sunt chestiuni subtile, dar foarte importante pentru identitatea de sine a statului nostru”, precizează Procurorul General Venediktova.
Documentul ce va fi transmis Curții Penale Internaționale prezintă dovezi ale distrugerii masive și însușirii siturilor patrimoniului cultural precum:
- orașul antic Chersonesos Tauric și chora sa,
- mediul istoric al capitalei hanilor din Crimeea: Palatul hanilor din Bahcisara și cetatea Chufut-Kale,
- Observatorul astrofizic din Crimeea,
- Turnul lui Constantin și Turnul docului din Teodosia;
- Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Kerci.
Raportul informativ conține, de asemenea, numeroase cazuri de săpături arheologice ilegale și modificări ale valorilor culturale în teritoriul ocupat temporar al peninsulei Crimeea, în special așezările Kermen-Burun și Sivag-Kermen. Acesta descrie în detaliu și alte forme de infracțiuni comise de autoritățile oficiale ale Federației Ruse și de autoritățile ocupante din peninsula Crimeea.
”Printre ele sunt: traficul ilicit cu obiecte culturale, neglijența criminală în procesul așa-numitei „restaurări” a obiectelor culturale, efectuarea de săpături arheologice ilegale, în special excavarea siturilor de înmormântare, distrugerea și prădarea acestora, precum și transferul bunurilor culturale din teritoriul ocupat temporar” – a raportat procurorul general.
Potrivit acesteia, zeci de situri de patrimoniu cultural ale Ucrainei și umanității au fost distruse, de asemenea, ca urmare a construcției așa-zisei rute ”Tavrida” – aceasta este autostrada Kerch-Sevastopol – și a pasajelor superioare din Sevastopol, care împreună cu construcția podului Crimeei promovează militarizarea în continuare a peninsulei.
Astfel de acțiuni constituie o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar și se califică drept un tip separat de crime de război în temeiul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, a subliniat Venediktova.
În plus, a menționat ea, agențiile de aplicare a legii din Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol investighează în prezent 23 de proceduri penale pentru peste 100 de cazuri de distrugere intenționată, distrugere sau deteriorare a monumentelor istorice sau culturale, percheziții ilegale, lucrări arheologice și scoaterea valorilor culturale de pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și al orașului Sevastopol.