joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiMAE: Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a exprimat preocuparea României pentru desfășurarea...

MAE: Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a exprimat preocuparea României pentru desfășurarea de trupe la frontiera estică a Ucrainei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, miercuri, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor de externe și ai apărării din statele membre NATO, ”poziția principială a României privind susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei și a exprimat preocuparea țării noastre pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră” – potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Reuniunea a avut loc în contextul analizei noii administrații americane cu privire la viitorul prezenței militare a SUA și aliate în Afganistan și conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum și al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

Din partea României au participat ministrul de externe Bogdan Aurescu, și ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.

”Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește negocierile de pace intra-afgane” – se afirmă în comunicat.

Participanții la reuniune au decis retragerea din Afganistan a forțelor aliate, începând cu 1 mai.

”Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support și retragerea forțelor aliate începând cu 1 mai 2021” – informează MAE.

Referitor la situația de securitate de la Vecinătatea Estică a Alianței, miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO ”au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”.

Șeful diplomației române, se afirmă în comunicat, ”a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianță a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice, precum și a continuării măsurilor de asigurare a descurajarii și apărarii în regiunea Mării Negre”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate