marți, decembrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiJudecătorii din CSM vor mai multe completuri de cinci judecători

Judecătorii din CSM vor mai multe completuri de cinci judecători

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie înfiinţarea a cel puţin trei completuri de cinci judecători în materie penală şi a altor trei în alte materii decât cea penală, urmând ca tragerea la sorţi pentru acestea să se facă de îndată. 

Instanţa supremă dispune în prezent de două completuri de cinci judecători în materie penală şi două în materie civilă. CSM a luat în discuţie modul de punere în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale din 7 noiembrie în legătură cu tragerea la sorţi a judecătorilor care fac parte din completurile de cinci la Instanţa supremă. 

Secţia pentru judecători a CSM a publicat pe site o hotărâre adoptată în şedinţa de azi, în care este explicată procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători. Aceasta recomandă înfiinţarea unui număr optim de completuri de cinci judecători, de cel puţin trei completuri în materie penală şi trei completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, sub aspectul garanţiilor impuse de respectarea dreptului la un proces echitabil. 

Repartizare către noile completuri de cinci 5 judecători

Toate dosarele care vor fi înregistrate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie până la sfârşitul anului 2018, de competenţa completurilor de cinci judecători, vor fi repartizate completurilor nou înfiinţate potrivit prezentei hotărâri. 

„Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de cinci judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate