sâmbătă, ianuarie 22, 2022
AcasăAgenda ZileiCSM l-a „taxat” pe Lazăr că a vorbit de inculpați de rang...

CSM l-a „taxat” pe Lazăr că a vorbit de inculpați de rang înalt

Procurorul general Augustin Lazăr a contestat hotărârea Plenului CSM prin care s-a stabilit că a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor atunci când a vorbit despre inculpaţi de rang înalt. 

Lazăr a făcut, anul trecut, o declaraţie în care a vorbit despre inculpaţi de rang înalt, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare.

„Am contestat hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018, care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art.17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate”, se arată într-un mesaj al procurorului general postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public. 

Citat de Agerpres, procurorul general al României a declarat că decizia plenului CSM este nelegală şi o va ataca în instanţă. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre ”inculpaţi de rang înalt”, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare. 

Inspecția judiciară s-a sesizat pentru inculpați de rang înalt 

Inspecţia Judiciară a propus sancţionarea lui, susţinând că procurorul general a încălcat Codul deontologic atunci când a afirmat că inculpaţi de rang înalt îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare. 

Pe 26 iunie, Secţia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sancţionare, însă Inspecţia Judiciară a contestat decizia la plenul CSM. Azi, Plenul CSM a admis, cu majoritate de voturi, contestaţia Inspecţiei Judiciare.

Mai mult, Augustin Lazăr este în plin război cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, acesta din urmă dorind să-l demită din funcție pe motiv că a devenit mult prea incomod pentru interesele partidului de la Putere. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate