marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiMalta, noua destinație pentru rețelele de prostituție din România

Malta, noua destinație pentru rețelele de prostituție din România

Malta a devenit noua destinație pentru rețelele de prostituție care își recrutează tinerele din zonele rurale sărace, în special din familii dezorganizate, monoparentale, cu mari dificultăţi financiare. Principala metodă folosită de proxeneţi este „loverboy”, se arată în raportul de activitate al DIICOT pe anul 2020.

O altă tendinţă observată de procurori este că, urmare a pandemiei de COVID, a scăzut traficul de persoane extern, însă a crescut cel intern, iar recrutarea prin internet s-a dublat faţă de anul 2019.

Unul dintre capitolele raportului de activitate se referă la tendinţele în domeniul traficului de persoane şi exploatarea persoanelor vulnerabile.

Astfel, spun procurorii, în cursul anului 2020, s-a constatat aceeaşi situaţie ca în anii precedenţi, respectiv faptul că România se menţine, în principal, ca ţară de origine pentru victimele traficului de persoane, care provin din segmente de populaţie aflate într-o condiţie de vulnerabilitate crescută.

„Traficul de persoane este în continuare un fenomen social, întreţinut de mirajul unei vieţi mai bune şi a obţinerii unor beneficii financiare facile, fără o minimă pregătire, în afara graniţelor României. Tot ca şi în anii precedenţi, ţările vest-europene au continuat să păstreze statutul de ţări de destinaţie pentru cetăţenii români atraşi în situaţii de trafic şi exploatare, în aceste ţări existând o cerere crescută pentru servicii sexuale, pentru forţă de muncă ieftină sau contextul oportun pentru tolerarea cerşetoriei”, spun procurorii.

Sunt preferate ca ţări de destinaţie în continuare Germania, Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Olanda, Belgia, Elveţia. Un element de noutate fiind traficarea de victime în Malta.

Majoritatea victimelor continuă să fie recrutate din zonele rurale sărace, în special din familii dezorganizate, monoparentale sau cu mari dificultăţi financiare, ori în care cel puţin unul dintre părinţi are comportament abuziv sau este alcoolic. Numeric este mai frecvent întâlnit traficul în vederea exploatării sexuale, decât traficul în vederea exploatării la muncă.

Numărul victimelor de sex femeiesc continuă să fie mai mare decât cel al victimelor de sex bărbătesc, fiind practic menţinut tiparul de gen al victimelor traficului de persoane.

În cursul anului 2020, traficanţii au folosit aceleaşi metode de recrutare a victimelor:

  • în privinţa traficului în scopul exploatării sexuale, metoda cea mai frecvent întâlnită este „loverboy”, urmată de metoda inducerii în eroare a victimei cu privire la „găsirea unui loc de muncă” decent.
  • în privinţa traficului în scop de exploatare prin muncă – metoda „unor oferte de muncă extrem de avantajoase” în construcţii/agricultură, folosindu-se inducerea în eroare a victimelor asupra condiţiilor de muncă şi cazare, asupra cuantumului salariilor.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate