Curtea de Apel Bucureşti a decis menţinerea mandatului de arestare preventivă în lipsă emis pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg după ce a admis contestaţia DNA.
„În temeiul art. 425/1, alin. 7, punctul 2, litera a, Cod de procedură penală, admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţă din Camera de Consiliu din data de 3.1.2019 a Judecătorului de Cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia l penală, din dosarul nr. 48990/3/2017/a1.2. Desfiinţează, în totalitate, încheierea de şedinţă şi, pe fond, rejudecând: în temeiul art. 242, alin. 1 Cod de procedură penală, respinge, ca neîntemeiată, cererea de revocare a măsurii arestului preventiv, formulată de petentul-inculpat S.E. Definitivă”, potrivit decizie Curții de Apel București.
Decizia Curții de Apel București vine după ce Tribunalul Bucureşti dispusese revocarea mandatului de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg şi retragerea cererii de dare în urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare, în dat a de 3 ianuarie.
Procurorii DNA l-au trimis ăn judecată pe Elan Schwartzenberg în decembrie 2017, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, într-un dosar disjuns din dosarul privind construirea de locuinţe în campusul social „Henri Coandă” din Constanţa.
În același dosar au fost implicați și fostul primar Radu Mazăre, fratele acestuia, Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, dar aceștia au fost achitați.
Elan Schwartzenberg l-a ajutat, în 2011, pe Avraham Morgenstern, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât Shapir Structures SRL să câştige o licitaţie având ca obiect contractul de construire a campusului social Henri Coandă în valoare de circa 10 milioane de euro.
Ajutorul acordat de Schwartzenberg a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc. – societate al cărei beneficiar real era – şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, fiind prieten cu cei doi.
Sursa foto: B365.ro