duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiUltimul termen pentru Mazăre, Borcea și Constantinescu, în 17 decembrie

Ultimul termen pentru Mazăre, Borcea și Constantinescu, în 17 decembrie

În 17 decembrie se va desfăşura ultimul termen al dosarului privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa şi Mamaia, a stabilit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar, sunt judecaţi Radu Mazăre, Cristian Borcea şi Nicuşor Constantinescu.  

Avocații lui Mazăre, Borcea şi Constantinescu au anunţat că inculpații nu doresc să fie audiaţi în instanţă. Chiar și așa, doar Borcea, dintre cei trei, s-a prezentat în sala de judecată, în condițiile în care Radu Mazăre a fugit din România în Madagascar, iar Nicuşor Constantinescu se află în detenţie. Judecătorul Ionuţ Matei a stabilit ca pe data de 14 decembrie să fie audiaţi doi dintre inculpaţi, dar şi martorii ceruţi de DNA, urmând ca termenul final să aibă loc pe 17 decembrie. 

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2017, la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. Tot în acest dosar, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat. 

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la finele lui octombrie 2008, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. 

Alături de Radu Mazăre au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, printre care: 

  • Nicuşor Constantinescu – fost preşedinte al CJ Constanţa şi fost consilier municipal;
  • Constantin Racu – şeful Direcţiei Administraţie Publică;
  • Daniela Ramona Dospinescu – şeful Direcţiei Patrimoniu;
  • Ion Marica – şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii;
  • Dan Miron – fostul consilier municipal;
  • Cristian Tălpău – consilier juridic 
  • Nora Alina Chircă – consilier juridic
  • Bogdan Ghiţulescu – consilier juridic

Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. 

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. 

Procurorii au calculat că preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme.

Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 metri pătraţi. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate