Peste 20.000 de persoane s-au imunizat la Maratonul vaccinării din Capitală, care s-a încheiat în această dimineață, anunță rectorul UMF ”Carol Davila”, prof dr. Viorel Jinga.
„În 7 mai, s-au vaccinat 1.223 de persoane la Biblioteca Naţională şi 1.962 la Sala Palatului. În 8 mai, 2.772 la Bibliotecă şi 4.743 la Sala Palatului, în 9 mai, 3.479 la Bibliotecă şi 5.674 Sala Palatului. Azi noapte, 236 la Bibliotecă şi 271 la Sala Palatului. În total, 20.360 de persoane vaccinate, cu mult spunem noi peste aşteptările unora. Noi nu ne-am propus de la început o cifră, ne-am propus să fie cât mai mulţi vaccinaţi. Sigur că dacă ar fi fost şi mai puţini eu spun că era tot un succes al acestei acţiuni”, a afirmat Jinga, citat de Agerpres.
Reacțiile adverse înregistrate au fost foarte puține. ”Au fost nouă lipotimii, adică nouă hipotensiuni, 10 hipertensiuni, trei greaţă, două cazuri de cefalee şi 10 cazuri de ameţeli. Au fost efecte adverse foarte puţine, unele dintre ele fiind datorate, de fapt, emoţiilor”, a explicat Viorel Jinga.
Rectorul UMF a subliniat că succesul Maratonului Vaccinări se datorează unei colaborări a mai multor instituții.
”Această acţiune nu s-a făcut doar de către universitate, s-a făcut în colaborare şi poate este prima dată când am avut alături UMF, Colegiul Medicilor din Bucureşti, Ordinul Asistenţilor, Societatea Rezidenţilor şi Asociaţia Studenţilor de Medicină Bucureşti.
RA APPS ne-a asigurat Sala Palatului fără nicio plată evident, iar Ministerul Culturii – Biblioteca Centrală la fel fără nicio plată. Ministerul Educaţiei s-a implicat în promovare. Ministrul învăţământului, personal, domnul Sorin Cîmpeanu, a fost prezent aici, ne-a promovat şi ne-a ajutat în această activitate. Trebuie să mulţumim Primăriei Generale care, prin ASSMB, ne-a asigurat multe materiale pentru a efectua procesul de vaccinare. DSP a fost alături de noi”, a menţionat rectorul Viorel Jinga.
Mihai Craiu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, a apreciat în mod deosebit implicarea personaului medical în această campanie de vaccinare non stop care a durat trei zile.
„Mi s-a părut foarte încurajator faptul că atâţia voluntari, peste 1.300, şi-au regăsit plăcerea lucratului împreună. (…) Asistente şi-au luat liber de la serviciu fără plată ca să vină să stea noaptea cu noi sau medici care au venit de acasă duminică seară la o simplă postare a domnului rector pe grupul de cadre didactice al facultăţii. (…) Putem să reuşim ceva împreună într-o ţară cu un sistem care nu prea are vocaţia construitului împreună, ci mai degrabă aşa ca Meşterul Manole facem ceva şi cade şi acuzăm tot timpul greaua moştenire. (…) Se poate face cu aceşti tineri minunaţi – studenţi, asistente medicale, medici rezidenţi, este foarte posibil să ducem efortul acesta de vaccinare care ar trebui să fie şi mai intens dacă dorim să atingem acea cifră dătătoare de speranţă undeva în mijlocul verii, de zece milioane” – a spus Mihai Craiu.
Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, citată de Agerpres, a spus că maratonul de vaccinare anti-COVID de la Bucureşti a fost „cea mai amplă” acţiune de voluntariat în care a fost implicat personalul medical.
„Aş spune că este cea mai amplă acţiune de voluntariat la care personalul medical a fost implicat. Şi a fost implicat cu succes”, a precizat Mahler.
Inițial, la maratonul de vaccinare au participat 1.200 de voluntari, dar din cauza fluxului mare de oameni au mai fost chemați voluntari de pe listele de rezervă. Astfel s-a ajuns la un total de 1.350 de voluntari – medici, asistenți medicali și studenți.
Maratonul a început vineri, la ora 16:00 și s-a încheiat luni dimineața, la orele 8:00.
Potrivit Digi24, centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională vor fi redeschise peste 3 săptămâni, când oamenii vaccinați în acest weekend vor primi rapelul. De asemenea, tot atunci, sunt așteptați și alți români la vaccinare.