marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiStudiu: Medicamentul SIMEPREVIR poate suprima replicarea virusului SARS-CoV-2, atacând două proteine ale...

Studiu: Medicamentul SIMEPREVIR poate suprima replicarea virusului SARS-CoV-2, atacând două proteine ale acestuia

Un studiu internaţional condus de cercetători din Hong Kong a relevat că Simeprevir, un medicament utilizat împotriva virusului hepatitei C, poate suprima în mod considerabil replicarea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, potrivit unui comunicat emis luni de Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK), relatează Xinhua – citată de Agerpres.

De la începutul anului 2020, cercetători de la CUHK şi de la Universitatea din Hong Kong au colaborat cu peste 30 de oameni de ştiinţă din laboratoare locale şi din alte ţări pentru a căuta o substanţă medicamentoasă eficientă pentru tratatarea COVID-19.

Folosind o combinaţie de tehnici din biochimie, biologie celulară şi chimie computaţională, echipa de cercetători a descoperit că Simeprevir poate ataca simultan două proteine virale importante care deţin un rol esenţial în replicarea virală. Simeprevir este până în prezent singurul medicament antiviral ce poate ataca mai mult de o proteină a virusului SARS-CoV-2 – informează agenția chineză Xinhua.

Michael Chi Wai Chan, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Facultăţii de Medicină a HKU, a declarat că echipa de cercetători a evaluat efectul antiviral al Simeprevir împreună cu Remdesivir.

Rezultatele au demonstrat că în cazul administrării a 3,3 μM de Remdesivir şi Simeprevir, efectul antiviral a crescut de peste 100 de ori în comparaţie cu administrarea doar a Remdesivir.

Simeprevir suprimă puternic replicarea SARS-CoV-2 și se sinergizează cu Remdesivir

Pe de altă parte, David Shu Cheong Hui, expert în pneumologie în cadrul CUHK, a declarat că studii recente au sugerat că vaccinurile şi medicamentele existente ar putea să nu poată combate în mod eficient mutaţiile emergente ale virusului.

”În plus, epidemiile recurente de coronavirus din ultimele două decenii sugerează că virusul poate deveni o problemă sanitară persistentă, care ameninţă sănătatea la nivel global. Prin urmare, este esenţial să ne lărgim oferta terapeutică în pregătirea viitoarei pandemii de coronavirus”, a mai spus David Shu Cheong Hui.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul internaţional ACS Central Science.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate