marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiMarea Britanie: NHS anunță declanșarea studiului clinic al testului Galleri pentru detectarea...

Marea Britanie: NHS anunță declanșarea studiului clinic al testului Galleri pentru detectarea timpurie a 50 tipuri de cancer

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va demara luni cel mai mare studiu clinic la nivel global al testului de sânge Galleri, produs de compania Grail Inc, care poate fi utilizat pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariţia simptomelor, informează Reuters, citat de Agerpres.

Testul Galleri analizează ADN-ul dintr-o probă de sânge pentru a determina dacă există urme care provin din celule canceroase. Diagnosticul timpuriu al cancerului duce la creşterea semnificativă a ratelor de supravieţuire.

Astfel, atunci cînd o tumoare este detectată în stadiu incipient, pacienții au de obicei mai multe opțiuni de tratament și au de cinci până la zece ori mai multe șanse de supraviețuire decât cei detectați în stadiul patru, care este cel mai avansat.

NHS a anunţat că intenţionează să recruteze 140.000 de voluntari din Anglia, cu vârste cuărinse între 50 și 77 de ani, pentru a testa eficacitatea testului ca parte dintr-un studiu clinic randomizat. Jumătate dintre participanţi vor realiza teste de sânge Galleri în cel mai scurt timp.

Testul Galleri este un simplu test de sânge, despre care cercetările au arătat că este deosebit de eficient în identificarea cancerelor care sunt de obicei dificil de identificat în stadiul timpuriu – cum ar fi cele care afectează capul, gâtul, intestinul, plămânul și pancreasul.

Funcționează prin găsirea unor modificări chimice în fragmente de ADN genetic fără celule cod (CFDNA) care se scurg din tumori în sânge. NHS trimite deja scrisori prin care invită să participe la acest test zeci de mii de oameni din medii și etnii diferite, cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani.

Participanții, care nu trebuie să fi avut un diagnostic de cancer în ultimii trei ani, vor fi rugați să dea o probă de sânge la o clinică mobilă locală și vor reveni din nou după un an și apoi după doi ani, pentru a da mai mult probe. 

”Trebuie să studiem testul Galleri cu atenţie pentru a afla dacă acesta poate reduce semnificativ numărul diagnosticelor de cancer într-un stadiu târziu”, a spus Peter Sasieni, profesor în domeniul prevenţiei cancerului la King’s College din Londra.

”Testul se poate dovedi revoluţionar pentru detecţia precoce a cancerului şi suntem încântaţi că putem conduce această cercetare importantă”, a mai spus el.

Cancerul de plămâni este pe departe cea mai frecventă cauză de deces asociată cancerului în Regatul Unit, provocând circa o cincime din totalul deceselor legate de cancer. Cancerul de plămâni, cancerul de intestin şi cancerul de sâni sunt asociate cu 45% dintre decesele provocate de cancer în Regatul Unit, potrivit NHS.

Compania americană din domeniul ştiinţelor vieţii Illumina Inc a anunţat luna trecută că a finalizat achiziţia Grail contra sumei de 7,1 miliarde de dolari. Illumina a spus că va administra Grail separat de celelalte afaceri ale sale

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate