luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAdministrație publicăLiberalii susțin mărirea pensiilor, dar doar dacă economia e stabilă

Liberalii susțin mărirea pensiilor, dar doar dacă economia e stabilă

Liberalii susţin mărirea pensiilor, însă în baza unui mecanism stabil și predictibil, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

Noi am atacat Legea pensiilor la Curtea Constituţională şi CCR ne-a dat dreptate, a declarat neconstituţională Legea pensiilor. Acum se dezbate Legea pensiilor după ce au fost declarate neconstituţionale mai multe articole, pe mai multe motive. Noi nu numai că suntem pentru creşterea pensiilor, dar noi vrem ca această creştere a pensiilor să se facă pe baza unor elemente obiective, care ţin de creşterea economică, de rata inflaţiei, formula care a existat în lege şi pe care ei n-au aplicat-o”, a declarat Orban într-o intervenție la Digi 24.

În lege spune clar: pensiile se indexează anual la începutul anului şi se indexează cu o sumă care reprezintă 50% din creşterea salariului mediu brut plus inflaţia. În mod normal, pensiile în 2018 şi 2019, conform legii, trebuiau să crească de la 1 ianuarie.  

„Nu poţi tu să stabileşti, din burtă, când vrei tu, o creştere a pensiilor, trebuie un mecanism care să fie reglementat clar, prin lege şi care exista în lege şi pe care nu l-au aplicat, pentru că ei de fiecare dată au folosit alte mecanisme de creştere a punctului de pensie. Noi am atacat legea la CCR pentru că vrem ca acest mecanism de creştere a pensiilor să fie un mecanism stabil, predictibil, pe care orice pensionar să-l anticipeze, să ştie clar când creşte pensia şi cu cât creşte pensia, pe baza unor date economice, astfel încât creşterea pensiei să fie sustenabilă”, a mai declarat Ludovic Orban. 

Potrivit lui, legea pensiilor nu a trecut, ieri, pentru că partidele de la putere n-au avut capacitatea să-şi mobilizeze majoritatea parlamentară. Mai mult, liberalii susţin principiul contributivităţii pentru stabilirea pensiei, iar în cazul cadrelor militare susţin posibilitatea unei pensii de serviciu. 

Senatul a respins în plen, legea pensiilor, reexaminată ca urmare a deciziei CCR. Au fost înregistrate 67 de voturi „pentru” şi 22 abţineri. Pentru a fi trecut proictul, cu carater organic, mai era nevoie de un isngur vot „pentru”. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate