miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiMedicii au început să se certe între ei din cauza pandemiei

Medicii au început să se certe între ei din cauza pandemiei

Medicii au început să se certe între ei din cauza pandemiei, astfel că spațiul public a devenit un câmp de război al declarațiilor între doctorii din ambulatoriu și cei de familie. 

Reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA) au afirmat că medicii din ambulator şi cei de familie poartă aceeaşi bătălie şi tratează aceiaşi pacienţi.

Potrivit APMA, unele luări de poziţie ale reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) lezează prin neclaritatea exprimării, dacă nu chiar prin intenţie declarată sentimentele medicilor specialişti din ambulatoriu.

„Purtăm aceeaşi bătălie. Avem aceiaşi adversari. Şi inconştienţi ne faultăm repetat. Să fie doar nebăgare de seamă? Să fie resentimente vechi ce scot capul atunci când nu este nevoie? Şi medicii de familie şi medicii specialişti din ambulatoriu tratează aceiaşi pacienţi. Cei care nu au nevoie de spital sau cei care nu pot ajunge la spital în vremurile tulburi ale pandemiei. Atunci când competenţele unui medic de familie sunt depăşite, pacientul merge la medicul specialist. Când agravarea unei boli depăşeşte limitele competenţelor profesionale ale medicului de familie, pacientul merge la medicul specialist, după care se întoarce la medicul de familie. Ambele categorii au limite profesionale, care ţin de pregătirea lor specifică. Nu este vorba de superioritatea uneia faţă de cealaltă”, afirmă reprezentanţii APMA într-o scrisoare deschisă adresată SNMF.

Cearta dintre medici din cauza pandemiei

Potrivit APMA, colaborarea dintre medicii din ambulator şi cei de familie ar trebui să fie mai strânsă decât oricând, mai ales în contextul pandemiei.

„Din păcate, unele luări de poziţie ale reprezentanţilor S.N.M.F. lezează prin neclaritatea exprimării, dacă nu chiar prin intenţie declarată sentimentele medicilor specialişti din ambulatoriu. Nu, dragi colegi, noi NU am tras obloanele în starea de urgenţă. Doar ambulatoriile de spital au fost forţate să o facă. Noi am fost alături de voi, în cabinete. Noi ne-am îngrijit pacienţii. Care sunt şi ai voştri”, se arată în scrisoarea deschisă.

APMA afirmă că medicii din ambulator nu au primit nici măcar promisiuni de stimulente, nici ajutoare, cât de mici, de la minister, casă de asigurări sau primării în perioada stării de urgenţă.

„Nu am primit scutiri de impozit pe clădiri prin lege. Nici măcar valoarea punctului nu ne-a crescut atunci când v-a crescut vouă în 2019. (…) Noi nu v-am atacat niciodată. Nici măcar prin omisiune. De aceea am fost surprinşi când, repetat, în luările de poziţie ale reprezentanţilor dumneavoastră, aţi spus că voi aţi preluat întregul şoc al pacienţilor care nu au mai avut loc în spitale. Noi unde eram atunci? Nu în cabinetele de lângă uşa voastră? Nu împreună am avut grijă de pacienţii cronici? Nu cardiologii, diabetologii, oftalmologii, ginecologii, etc. v-au ajutat în îngrijirea acelor pacienţi? (…) Ar trebui poate, ca un semn de minimă politeţe, să vă cereţi scuze pentru ceea ce a fost o scăpare de limbaj şi să mergem împreună mai departe ca doi parteneri care se respectă. Pe viitor nu mai uitaţi că suntem în aceiaşi barcă”, afirmă APMA.

Ce au declarat medicii de familie

SNMF a afirmat că în 15 martie, odată cu declararea stării de urgenţă, a avut loc practic blocarea accesului pacienţilor non-COVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate şi transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale şi ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.

Aceștia au atras atrage atenţia că medicii de familie au preluat în toate aceste şapte luni sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general, dar şi pentru specialitatea Medicina de Familie.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate