marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiMinisterul Educației vrea testarea elevilor pentru COVID-19

Ministerul Educației vrea testarea elevilor pentru COVID-19

Ministerul Educației vrea testarea elevilor pentru COVID-19, în condițiile în care redeschiderea școlilor cu prezență fizică are un interes ridicat, susține ministrul de resort Sorin Cîmpeanu. 

„Interesul major pentru redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică se păstrează. În Europa, printre cele 27 de state doar trei state – Germania, Danemarca, Portugalia – nu au deschise cel puţin grădiniţele sau învăţământul primar sau nu au decizia de a le deschide în următoarele zile. În acest context, ne concentrăm atenţia pentru pregătirea şcolilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine, decizie care va trebui să fie confirmată de CNCSU şi va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Concentrarea atenţiei se va face atât pe protecţie împotriva COVID, cât şi pe protecţie împotriva riscului pericolului de incendiu”, spune ministrul.

Analiza pe care o vor face în cursul zilei de mâine va pune laolaltă realităţile din Educaţie de cele din domeniul sanitar.

„Factorul care condiţionează decizia este evoluţia epidemiologică, atât din perspectivă cantitativă a ratei de infectare, cât şi din perspectivă calitativă – aceea a prezenţei unei noi tulpini”, a afirmat Cîmpeanu.

Testarea elevilor, doar dacă sunt destule cadre medicale care să o facă

Potrivit lui, Ministerul Educaţiei nu are competenţe pentru testare şi vaccinare, dar va susţine testarea elevilor pentru COVID-19.

„Testarea elevilor este un proiect ce ţine de domeniul Sănătăţii, este un proiect al Ministerului Sănătăţii, pe care noi cei din Ministerul Educaţiei îl susţinem cu toată forţa, dar forţa noastră este scăzută deoarece sunt doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistenţi medicali, care în momentul în care vorbim îşi desfăşoară activitatea la DSP, pentru cele 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate. Nu avem competenţe pentru testare şi vaccinare în Ministerul Educaţiei”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Azi vor fi publicate datele privind disponibilitatea de vaccinare anti-COVID în sistemul de învăţământ.

„Până în momentul de faţă sunt 113.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ deja programaţi şi aproape 20.000 deja vaccinaţi. Printre cele nouă categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este cel mai numeros cu privire la disponibilitatea de vaccinare. Din păcate, factorul limitativ în România şi în orice alt stat este numărul de doze de vaccinuri, deci nu este vina cadrelor didactice şi a angajaţilor din învăţământ că nu vor să se vaccineze”, a spus ministrul Educaţiei.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate