vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiJustițieMinisterul Justiției se opune legii care-i pedepsește pe cei care violează copii...

Ministerul Justiției se opune legii care-i pedepsește pe cei care violează copii mai mici de 16 ani, motivând că minorii cu vârste între 14-16 ani au discernământ

Comunitatea Declic cere, vineri, explicaţii publice ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce ministerul condus de acesta a dat aviz negativ proiectului de lege care încadrează ca viol orice act sexual al unui adult cu un copil mai mic de 16 ani. Ministerul Justiției își justifică avizul negativ prin aceea că limita de vârstă până la care un act sexual cu un minor poate fi incriminat ca viol trebuie să fie de 14 ani și nu de 16 ani.

Potrivit unui comunicat al Declic transmis Agerpres, proiectul de lege vine să repare o situaţie „strigătoare la cer” din justiţia română, respectiv sute de agresori au fost lăsaţi în libertate de instanţe, cu pedepse infime sau cu suspendare, pe motiv că victimele, copii şi copile de 11 – 12 ani, ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale cu adulţi.

În multe motivări, spune ONG-ul, judecătorii au justificat lăsarea în libertate a pedofililor pe motiv că acei copii nu ar fi ţipat sau nu au spus altor adulţi despre abuzurile la care au fost supuşi.

„Îi cerem ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să iasă public şi să explice tuturor, mai ales mamelor şi victimelor, acest aviz negativ dat de ministerul său. Cum poate să susţină Ministerul Justiţiei că modificarea Codului Penal este excesivă şi disproporţionată? Cum cred mai marii Justiţiei că un copil aflat sub stare şoc poate înţelege ce i se întâmplă şi poate fi de acord? Cum poate fi tăcerea cauzată de şocul agresiunii considerată acord, aşa cum am văzut în atâtea motivări? Ministerul se face că nu vede că 80% dintre dosarele în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor au fost închise, iar vinovaţii au scăpat nepedepsiţi”, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic, citată în comunicat.

Mai mult, arată sursa citată, există chiar şi un raport oficial al Inspecţiei judiciare care a constatat practica neunitară a judecătorilor şi că sunt magistraţi în România „care ignoră şocul, trauma şi presiunea uriaşă la care e supus un copil abuzat de un adult – mai ales de unul în care are încredere şi care ar trebui să îl protejeze”.

Ministerul Justiției susține că minorii mai mari de 14 ani au deja discernământ și propune scăderea cu doi ani a limitei de vârstă din proiectul de lege 

Ministerul Justiției susține însă, în justificarea avizului negativ, că incriminarea ca viol a actului sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 16 ani ”tinde către o concepție excesiv de protectivă a minorilor, fără a ține seama în niciun fel de discernământul în formare al acestora” și propune ca limita de vîrstă să fie coborâtă de la 16 la 14 ani.

„Incriminarea ca viol a raporturilor sexuale, actelor sexuale orale sau anale, precum și a oricăror alte acte de penetrare vaginală sau anală (consimțite) cu un minor cu vârsta de până la 16 ani riscă să antagonizeze destinatarii normei, atât făptuitori, cât și, uneori, victime , printre altele, și ca urmare a faptului că tinde spre o concepție excesiv de protectivă a minorilor, fără a ține seama, în niciun fel de discernământul în formare al acestor” – se arată în avizul negativ al Ministerului Justiției.

Mai mult, minorii cu vârstă mai mare de 14 ani, susține ministrul Justiției, invocând literatura de specialitate, au deja discernământ deoarece sunt mai rapid maturizați.

„În literatura de specialitate s-a opinat în sensul că progresul tehnologic și mediul social contemporan favorizează o maturizare mai rapidă a adolescenților”, ceea ce înseamnă că limita de vârstă ar trebui coborâtă de la 16 la 14 ani, susține ministerul condus de Predoiu.

CSM: Vârsta trebuie scăzută la 14 ani deoarece dacă minorii mai mari de 14 ani răspund penal înseamnă că au discernământ

La fel ca Ministerul Justiției, și CSM a dat aviz negativ formei primite de la Senat și propune alte variante, respectiv să nu se mai spună acte sexuale fără drept, ci acte sexuale fără consimțământ. De asemenea, Consiliul cere ca vârsta să fie scăzută de la 16 la 14 ani.

În plus, conform Consiliului, atât timp cât un minor poate răspunde penal pentru faptele sale, atunci nu se poate considera că în cazul unui presupus viol el nu a avut absolut deloc discernământ, iar aici apare o „discrepanță evidentă”.

„Din perspectiva vârstei minorului până la care întreținerea de relații sexuale ar urma să constituie infracțiunea de viol, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avut în vedere vârsta de 14 ani, în considerarea faptului că, până la împlinirea acestei vârste, stadiul dezvoltării psihofizice a minorului nu permite exprimarea unui consimățământ valabil, iar minorul nici nu răspunde penal, conform art. 113 Cod penal, legea instituind o prezumție absolută a lipsei de discernământ.

Din acest punct de vedere, stabilirea, în cadrul propunerii legislative, a vârstei de 16 ani ca vârstă până la care se va institui prezumția absolută a lipsei discernământului minorului, cu consecința încadrarii eventualei fapte având ca victimă minorul ca infracțiune de viol, nu are la bază o evaluare concretă a impactului unei astfel de reglementări.

Această propunere nu are în vedere discrepanța evidentă între situația minorului între 14 și 16 ani, prezumat absolut ca fiind lipsit de discernământ în materia supusă analizei, și situația aceluiași minor care săvârșește o faptă penală de orice natură și cu privire la care legiuitorul a stabilit că poate răspunde penal, în condițiile în care se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ”, conform oficialilor CSM citați de Gândul.

Declic: Suntem îngrijorați de punctul de vedere al Ministerului Justiției

Declic îi aminteşte ministrului Cătălin Predoiu că inclusiv CEDO a pus România sub supraveghere din cauza modului în care autorităţile au eşuat să protejeze minorii în faţa agresorilor sexuali.

„Suntem îngrijoraţi de punctul de vedere negativ, mai ales că senatorii din Comisia juridică urmează să dea un vot săptămâna viitoare cu privire la modificarea Codului Penal”, a completat Denisa Soare.

Comunitatea Declic atrage atenţia că, prin această poziţie, instituţia condusă de Cătălin Predoiu „blochează o lege care ar proteja copiii împotriva agresorii sexuali”.

„România este singura ţară din Europa care nu are o lege a consimţământului. Adică nu este prevăzută o vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol. Practica judiciară a ultimilor ani arată că, în România, agresarea sexuală a unui minor poate fi încadrată ca act sexual consimţit, indiferent de vârsta victimei. Dosarele sunt clasate sau agresorii primesc condamnări blânde. Aşa a ajuns România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii abuzaţi sexual şi la numărul de minori traficaţi”, menţionează Declic.

Comunitatea Declic afirmă că susţinut modificarea legii penale, în sensul ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol, aproape 100.000 de membri din Comunitatea Declic semnând pentru acest demers.

„3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fapte consimţite. Din 18.549 de dosare în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor, procurorii au închis 80%, în perioada 2014-2020”, se precizează în comunicat.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate