marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăMinisterul Sănătății a cerut activarea Mecanismului de protecție civilă al UE pentru...

Ministerul Sănătății a cerut activarea Mecanismului de protecție civilă al UE pentru achiziționarea a 12.700 flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat marţi dimineaţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab.

Potrivit unui comunicat remis presei, solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global.

„În aceste condiţii, considerând situaţia acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat şefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecţie civilă”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii menţionează că a primit fondurile necesare pentru achiziţionarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Tocilizumab direcţiilor de sănătate publică teritoriale. Este vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienţi COVID-19 cu forme severe de boală.

Tocilizumab este un medicament antiinflamator produs de grupul farmaceutic Roche pentru tratarea artritei, dar care reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19 și le scurtează perioada de recuperare. Rezultatele sunt și mai bune atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona, un corticosteroid ieftin, potrivit BBC.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate