marți, decembrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiMinistrul de finante a lansat o noua formă de bir: recuperarea voluntara...

Ministrul de finante a lansat o noua formă de bir: recuperarea voluntara la ordin

Ministrul de Finante i-a cerut, vineri, presedintelui Klaus Iohannis, să returneze ”voluntar” statului român peste un milion de lei obtinuti din inchirierea unei locuinte din Sibiu care s-a aflat timp de 14 ani in proprietatea sa si pe care a pierdut-o, in instanta, printr-o decizie definitivă.

Acel imobil nu mai apartine familiei Iohannis, e clar ca suma din perioada 2001-2015 ca si chirie trebuie sa fie returnata statului roman”, a spus ministrul, precizând că suma datorată în acest fel de familia Iohannis este de 1.276.000 lei ”pentru care familia Iohannis a plătit un impozit de 154.560 de lei”. ”Ar fi corect, legal si moral din partea domnului președinte sa faca plata acelei sume imediat catre statul roman. Suma oricum se va plăti statului român, nu există niciun fel de dubiu. Ar trebui să fie un exemplu pentru toţi românii, dl. preşedinte să facă plata imediată”–  a mai spus Eugen Teodorovici.

Somația publică a ministrului Teodorovici nu are insă o justificare legală, locuința pierdută de familia Iohannis fiind revendicată în instanță de o altă persoană si nefiind trecută in proprietatea statului român. Ministrul a recunoscut că statul nu este proprietarul cu acte in regulă al imobilului, acesta fiind si motivul pentru care ii cere președintelui să returneze ”voluntar” suma pe care ar ar fi încasat-o necuvenit.

Astăzi statul nu este încă proprietar al acelui imobil, cu toate că există o hotărâre a instanţei care a anulat clar modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis”.

Locuința si-a schimbat proprietarul de cel puțin patru ori în ultimele decenii trecand de la soții Ghenea, după deces, în proprietatea statului român, apoi, în 1997, în proprietatea chiriașilor, apoi la o rudă a soților Ghenea și, de aici, la familia Iohannis care a pierdut-o definitiv, în anul 2017. Ulterior ea a fost din nou revendicată în instanță, trecerea ei in proprietatea statului fiind suspendată pînă la finalizarea acestui proces. Este și motivul pentru care ANAF nu a putut inscrie imobilul in cartea funciară.

Deși legea nu e de partea lui si nici chiar ANAF nu ii dă dreptate, ministrul Teodorovici insistă: ”Noi spunem că statul român e proprietar”.

El a explicat ca ANAF a cerut unui notar din Sibiu sa faca inscrierea imobilului in cartea funciara, dar „notarul a suspendat actiunea, invocand prevederile art. 107 din legea 36/1995„, conform caruia „daca e un proces pe rol, se suspenda actiunea pana cand instanta se pronunta” – conform ziare.com. „ANAF a mers pe prima abordare, adresa catre notar, dar eu am dat in lucru posibila idee ca statul e deja proprietar si, daca e asa, saptamana viitoare, urgent, trebuie sa facem inscriere in cartea funciara„, a mai anuntat Teodorovici, precizand ca „pasul urmator va fi solicitarea platii de catre dl presedinte„, pentru ca „discutam de acest subiect de ani de zile, dar banii nu au fost recuperati.” – a mai spus Teodorovici, conform aceleiași surse.

Ministrul de finanțe se contrazice singur

Declarațiile vădit contradictorii făcute de ministrul Finanțelor în conferința de presă de vineri au o explicație simplă. Cu o zi înainte, șeful său de partid Liviu Dragnea, aflat în corzile primei faze a celei de-a doua condamnari penale, a încercat să mute atenția opiniei publice spre adversarul din ”statul paralel” și a cerut Fiscului să-l execute pe președinte chiar dacă acțiunea nu are o acoperire legală.

Îl întreb şi acum pe dl Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi onor Ministerul Finanţelor, condus de dl Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl preşedinte Iohannis. Îi întreb acum dacă au de gând, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală dacă au atât de mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la Trezorerie.

Îi întreb şi eu, nu vreau să îi întreb la telefon, îi întreb public pentru că este o întrebare pusă de multe ori în studiourile de televiziune, o întrebare legitimă, la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută şi plângerea penală împotriva dlui Ioahnnis şi nu numai, bineînţeles o minge de ping-pong între DNA, Parchetul de la Sibiu, adusă înapoi la DNA, pentru că le e frică.

Acolo discutam de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care nu se dau înapoi la statul român. Ca să vorbim de chestiuni penale, unde nu mai sunt interpretări, sunt fapte dovedite de documente„, a sustinut Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Imediat după această declarație Ministrul Teodorovici a anunțat că i-a cerut șefului ANAF să îl informeze cu privire la demersurile făcute de statul român pentru recuperarea sumelor presupus datorate de președintele Iohannis pentru imobilul inchiriat din Sibiu si a promis că va face public rezultatul acestei solicitări.

A doua zi ministrul s-a ținut de cuvânt și i-a cerut președintelui să facă o ”donație” la Fisc, adică să cedeze în mod voluntar, la stat, sumele obținute din închirierea fostei sale locuințe din Sibiu, în perioada 2001-2015.

In timp ce șeful PSD ordonă Fiscului să recupereze în mod ilegal sume de bani de la adversarii politici, el nu face nimic pentru recuperarea prejudiciilor aduse statului român de către marii infractori și dovedite în mod definitv de către instanțele de judecată, sau modifică legislația în așa fel încât prejudiciile de sute de milioane de euro din anumite dosare, prin dezincriminarea abuzului în serviciu, să nu mai poată fi recuperate vreodată. Lor li se adaugă sumele uriașe, de peste 2,3 miliarde de euro, constatate de Curtea de Conturi la sfarsitul lui 2016 și nerecuperate de către instituțiile statului român.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate