sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiEconomieMinistrul Energiei a anunțat cum și cu cât vor fi compensate facturile...

Ministrul Energiei a anunțat cum și cu cât vor fi compensate facturile la energie electrică și gaze naturale (document)

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Potrivit documentului, Guvernul va acorda o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație calculată ca diferență între prețul mediu și cel minim din piață, la energie electrică, doar anumitor categorii de consumatori, aleși în funcție de energia consumată.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, după ședința de guvern, cum va funcționa mecanismul de compensare a facturilor.

La energie, a spus ministrul, statul va subvenționa diferența dintre prețul minim de pe piața concurențială și prețul mediu.

”La energie electrică, am plecat de la ideea că în piața concurențială avem o ofertă minimă, un preț minim de referință, respectiv prețul oferit de către o companie care este mai mic decât prețul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preț concurențial mai mic decât prețul reglementat la sfârșitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă. Și avem un preț mediu în piață de circa 82 bani pe kilowat. Avem așadar 2 referințe: cel mai mic preț din piața concurențială, 64 bani, și prețul mediu din piața concurențială, de 82 bani. Această diferență de 18 bani pe kw la consumator va fi subvenționată în totalitate de către stat din bugetul statului”.

De asemenea, a spus el, de această măsură vor beneficia doar consumatorii medii, adică aceia al căror consum lunar este cuprins între 30 kw și 200 kw.

”Avem consumatori între 30 kw și 200 kw. De ce există un prag de 30 kw? Pentru că înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuință de vacanță și nu are rost să le subvenționăm. Peste 200 kww nu mai este consum mediu, este consum mare, nu mai vb de oameni cu venituri medii. Pratic între 30 kw și 200 kw vorbim 5.172.193 de gospodării. Dacă înmulțim cu statisticile de la Ministerul Muncii, care arată că există 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică” – aexplicat ministrul.

El a mai spus că la sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște borderouri automat din sistemele informatice pe care le vor prezenta în declarațiile de taxe impozite și acestea li se vor scădea direct.

Spre exemplu, a spus el, „factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”.

Referitor la gaze, ministrul Popescu susține că s-a luat un preț de referință mai mult decât dublu de anul trecut, de 255 lei pe kw.

”La gaze am luat un preț de referință mai mult decât dublu de anul trecut, de 255 lei pe kilowat ca preț de referință. Acolo am altă tranșă de consum. Între 100 și 300 mc vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 mc vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600 și 900 vorbim de un apartament cu 3 camere, între 900 și 1100 mc vorbim de un apartament cu 4 camere până în 100 mp și între 1.100 și 1200 mc vorbim de locuințe, case individuale până în 120 mp. Toate aceste tipuri de locuințe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale vorbim de 25% suma fixă în funcție de consum, se aplică la final pe factură și stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA” – a spus Virgil Popescu.

Iată și proiectul de ordonanță de urgență privind stabilirea schemei pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

OUGe nergie
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate