sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneMinistrul Reznikov: Cele 7 obuziere germane Panzerhaubitze 2000 au ajuns în Ucraina

Ministrul Reznikov: Cele 7 obuziere germane Panzerhaubitze 2000 au ajuns în Ucraina

Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de „arme puternice” capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a spus că apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Kievul.

„Artileriştii noştri vor încălzi câmpul de luptă”, a postat Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.

Germania a anunţat la începutul lui mai că va furniza şapte astfel de obuziere blindate Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse, fără a preciza în acel moment când vor avea loc livrările propriu-zise.

Berlinul nu a confirmat până acum nici livrarea tunurilor autopropulsate Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor.

Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Aparatele destinate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, a precizat la începutul lui mai ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Soldaţii ucraineni urmau să fie instruiţi pentru utilizarea lor în Germania, începând cu jumătatea lunii mai.

Automotoarele Panzerhaubtize 2000 desfăşurate în Ucraina urmează să se alăture celorlalte cinci obuziere de acelaşi tip pe care Ţările de Jos au anunţat recent că vor să le furnizeze Kievului.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost criticat sever în Germania, dar şi de partenerii europeni precum ţările baltice şi Polonia, care consideră că sprijinul său militar pentru Ucraina este prea timid.

După ce şi-a limitat livrările de arme defensive, Berlinul a decis în cele din urmă să trimită material greu şi a anunţat la sfârşitul lui aprilie că intenţionează să furnizeze Kievului tancuri de tipul „Gepard”, un sistem antiaerian autopropulsat

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate