Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat joi, într-o conferință de presă, rezultatele verificărilor privind raportările deceselor de Covid, pe cele două platforme, Corona-forms și alerte MS. Conform declarațiilor sale, au fost constatate diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme.
Ea a spus că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.
Conform datelor oficiale de la Institutul Naţional de Statistică, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, în 2020 s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat – U071 şi, respectiv, 234 de cazuri cu virus neidentificat – U072. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat – U071 şi, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat – U072 – a declarat ministrul Mihăilă.
Pe de altă parte, a mai spus ministrul, analiza deceselor pentru codurile U071 şi U072 raportate de spitale către INSP, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, indică pentru 2020 raportarea a 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19.
”Referitor la cele 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID-19 situaţia se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID, şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID” – a spus ministrul.
În aceeași perioadă însă, pe platforma Corona-Forms, utilizată de Centrul de Comunicare Strategică în raportările zilnice, s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar pe platforma Alerte MS s-au înregistrat 18.948 decese.
„Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de decese precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infract miocardic acut din raportările DRG trimise de spitale este 18.670„, a completat ministrul Sănătăţii.
Ea a precizată că au fost analizate în profunzime, de către comisie, datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferențe de raportare între cele două platforme și că ”au fost diferenţe până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele 2 platforme”.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, susținând că există diferenţe fundamentale între decesele de COVID-19 raportate de guvern şi cele reale.
Ulterior s-a decis constituirea unei comisii în cadrul Ministerului Sănătății, care să verifice veridicitatea celor spuse de fostul ministru.
Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, „Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferenţe şi raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor care raportează. Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor.
În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-Forms”.