sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAdministrație publicăMită în grup la Poliția Rutieră Iași: bani și mâncare pentru agenții...

Mită în grup la Poliția Rutieră Iași: bani și mâncare pentru agenții flămânzi din județul tablagiului Costel Alexe

Un întreg ”pluton” de polițiști de la Poliția Rutieră Iași, cu șef cu tot, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că polițiștii au cerut și primit ”taxă de protecție” în bani și mancare de la conducerea unui restaurant din zonă – informează DNA.

Nu e întîmplător că polițiștii care au cerut mită în grup sunt din județul condus de Costel Alexe, șeful Consiliului Județean, cel care a cerut și primit o șpagă de 22 tone de tablă de la conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a 14 lucrători de la Poliția Rutiera Iași, pentru luare de mită în formă continuată, în schimbul protecției promise și asigurate unor persoane în cazul săvârșirii unor contravenții la regimul circulației” – informează DNA.

Printre cei 14 polițiști trimiși în judecată se află Ciobanu Gheorghiță, șeful Biroului Rutier Iași din cadrul Poliției Municipiului Iași și Crenganiș Felix Nelu, coordonatorul Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare Iași din cadrul DPCRIV, amandoi pentru luare de mită în formă continuată.

De asemenea, a fost trimis în judecată și directorul general al unui restaurant din Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni – 84 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2019 – 2020, cei 14 inculpați, lucrători în cadrul Poliției Rutiere Iași, în baza unei înțelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins și primit direct și prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în prezenta cauză), bani și produse alimentare de catering (livrare preparate culinare).

Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deținea permis de conducere) cât și pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care ei le-ar săvârși sau/și pentru a le aplica sancțiuni contravenționale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine cât și pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul polițiștilor.

În același context, susțin procurorii DNA, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție, ar fi pretins și primit, direct și prin intermediari, de la același om de afaceri sume de bani și produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparțineau restaurantului.

În perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei și 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliției Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obținere a permisul auto – mai informează procurorii anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate