marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiMoldova este din nou în scandal din cauza serviciilor secrete

Moldova este din nou în scandal din cauza serviciilor secrete

Republica Moldova este din nou în scandal din cauza serviciilor secrete și asta după ce socialiștii au decis să treacă Serviciul de Informaţii al Republicii Moldova (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului.

Decizia vine după ce Igor Dodon a pierdut alegerile si doreste să patreze puterea asupra acestui serviciu pe care tot el il trecuse in subordinea sa cand a venit la sefia statului. Pe lângă această decizie, socialiștii mai doresc alte câteva proiecte legislative controversate precum acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă.

Aceste dorințe de păstrare a puterii au declanșat astăzi un blocaj în parlament şi proteste în faţa sediului legislativului din Chişinău.

Astfel că, peste 5.000 de persoane au protestat în centrul Chişinăului împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea puterilor prezidenţiale în Republica Moldova, considerat o tentativă de a obstrucţionare a noii preşedinte alese, Maia Sandu.

Manifestanţii au scandat „Jost trădătorii!” şi au cerut dizolvarea parlamentului. Aceștia aveau și pancarte cu inscripţia „Vrem media libere!”.

Igor Dodon creează un nou scandal în Moldova

Proiectul de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu. Proiectul este pe ordinea de zi Parlamentului, la fel ca şi alte iniţiative denunţate de opoziţie, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de difuzare în ţară a buletinelor de ştiri difuzate de canalele de televiziune ruseşti.

Maia Sandu a acuzat coaliţia PSRM-Şor că este mai mult preocupată de reducerea atribuţiilor preşedintelui, prin trecerea SIS din subordinea acestuia în cea a parlamentului, decât de nivelul de trai scăzut al populaţiei.

„Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democraţia, pentru a ne apăra dreptul să avem o ţară fără corupţie, fără sărăcie, o ţară în care să ni se facă dreptate. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea vă rog foarte mult să respectăm regulile sanitare. Aproape zece luni, Dodon şi guvernul lui au făcut totul pe dos şi tot din cauza lor trebuie să ieşim din nou în stradă în plină pandemie ca să ne apărăm drepturile. Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente, oamenii nu au ce mânca şi majoritatea PSRM-Şor se preocupă de reducerea atribuţiilor preşedintelui!”, a declarat Sandu, citată de Radio Chişinău.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate