miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiMoțiunea de cenzură nu a fost votată. Nu a fost cvorum

Moțiunea de cenzură nu a fost votată. Nu a fost cvorum

Moțiunea de cenzură nu a fost votată pentru că ședinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată nu a putut să aibă loc din lipsa cvorumului, potrivit anunţului preşedintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

„Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare”, a spus Ciolacu.

Liderii grupurilor PNL şi USR au anunţat că părăsesc sala de şedinţă.

Dintre senatorii neafiliaţi au fost prezenţi doar Nicolae Marin, Călin Popescu-Tăriceanu, Adrian Ţuţuianu, Emilia Arcan, iar dintre deputaţii neafiliaţi – Dumitru Lovin. Toţi cei 21 de deputaţi Pro România au fost prezenţi. Din grupurile PSD au lipsit cinci parlamentari.

Moțiunea de cenzură nu a fost votată

„Am fi putut să petrecem mai bine ziua aceasta discutând despre lucruri utile pentru cetăţenii acestei ţări: reducerea taxelor pe muncă, majorarea pedepselor pentru corupţie în perioada stării de urgenţă şi alertă, creşterea finanţării medicinei de familie, organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile. Nu în ultimul rând, am fi putut discuta eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Aceşti bani trebuie să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ei”, a scris liderul USR Dan Barna pe Facebook.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că liceralii au cumpărat parlamentari bucată cu bucată ca să lipsească de la votul pe moţiunea de cenzură.

„Am văzut astăzi un Partid Naţional Liberal disperat să nu piardă puterea. După ce a încercat să tergiverseze prin atacuri la Curtea Constituţională dezbaterea şi votarea pe această moţiune de cenzură, astăzi au încercat acest mecanism prin care s-a încercat şi s-a reuşit ca cvorumul de şedinţă să nu fie întrunit, astfel încât să nu poată fi votată şi dezbătută această moţiune de cenzură. PNL, prin reprezentanţii lor, a cumpărat parlamentari bucată cu bucată ca să lipsească de la votul pe moţiune. Cu unii le-a şi reuşit. S-a întâmplat un lucru bun astăzi, s-au separat apele, am descoperit care ne sunt trădătorii şi s-a văzut cine susţine acest Guvern”, a declarat Simonis.

Potrivit lui, astăzi s-a văzut că USR, de exemplu, care de altfel este foarte viteaz, reprezentanţii lor sunt foarte viteji şi îi acuză pe liberali şi pe Ludovic Orban ba de traseism, ba de corupţie, ba de incompetenţă, ba de nepotism, cu toate acestea astăzi au susţinut Guvernul Orban.

Tăriceanu: Lipsa de cvorum nu este o victorie pentru PNL

Imposibilitatea dezbaterii moţiunii de cenzură din lipsa cvorumului nu reprezintă o victorie pentru PNL şi Klaus Iohannis, ci este o înfrângere pentru românii care meritau să scape de un Guvern incompetent, a afirmat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Cel mai ridicol Guvern pe care l-am avut vreodată rămâne la Palatul Victoria prin fraudă şi minciună! În aceste ultime zile, PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere. Au reuşit să păcălească suficient de mulţi ca să mai amâne plecarea de la guvernare. Chiar dacă au păcălit şi cumpărat câţiva parlamentari, sunt convins că nu i-au păcălit pe românii care aşteaptă în continuare măştile promise, pensiile şi alocaţiile mărite conform legii sau măsuri reale pentru deschiderea şcolii. Ziua de astăzi nu este o victorie pentru PNL şi Klaus Iohannis, ci este o înfrângere pentru românii care meritau să scape de un Guvern incompetent şi care, pentru ce a făcut zilele astea, nu ar trebui să se afle la Palatul Victoria, ci pe holurile Parchetelor”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Orban poate respira ușurat

Premierul Ludovic Orban poate respira ușurat după această victorie, dar a afirmt că în cazul în care moţiunea de cenzură va fi supusă votului în timpul sesiunii ordinare, va fi sesizată Curtea Constituţională.

„Eu nu pot să cred că pot să facă aşa ceva. Dar, dacă vor face, în mod evident o vom sesiza, pentru că nu putem accepta această bătaie de joc la adresa unui instrument democratic fundamental într-o societate, care este moţiunea de cenzură şi care dă posibilitatea Parlamentului să cenzureze activitatea Guvernului. Nu poţi să te joci cu moţiunile de cenzură, să bagi moţiune de cenzură când ţi se năzare, fără niciun fel de regulă. Dacă vor să fie în cadru constituţional, e o sesiune nouă, pot să depună o moţiune de cenzură. Asta este”, a declarat Orban, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui, moţiunea de cenzură care urma să fie supusă votului în cursul şedinţei de luni este una în afara cadrului constituţional, deoarece a fost depusă în vacanţa parlamentară.

„Mai mult decât atât – e moţiune de cenzură care nu e numai într-o sesiune extraordinară. A fost depusă într-o sesiune extraordinară, a fost citită în altă sesiune extraordinară, s-a încercat dezbaterea şi votarea în sesiunea extraordinară prelungită până la 31 august şi, din punctul meu de vedere, este consumată în momentul de faţă. Sigur că urmează să se pronunţe Curtea Constituţională. Guvernul a sesizat CCR şi aşteptăm pronunţarea pe sesizarea noastră”, a spus liderul PNL.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate