marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiNATO anunță oficial că nu va recunoaște niciodată referendumurile false organizate de...

NATO anunță oficial că nu va recunoaște niciodată referendumurile false organizate de Kremlin în Ucraina

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

”Condamnăm în termeni cât mai fermi posibil planul de a organiza așa-numitele „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă în regiunile ucrainene controlate parțial de armata rusă. După cum a reafirmat Adunarea Generală a ONU în rezoluția sa „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată la 2 martie 2022, nicio achiziție teritorială rezultată din amenințarea sau utilizarea forței nu va fi recunoscută ca legală. Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia. Referendumurile simulate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina nu au legitimitate și vor reprezenta o încălcare flagrantă a Cartei ONU” – se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care fac parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată.

Mai mult, NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina.

”Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Aliații NATO rămân hotărâți în a oferi sprijin politic și practic Ucrainei, deoarece aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei” – se mai afirmă în comunicatul oficial de joi, 22 septembrie, al NATO.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate